У Львові облрада обурена тим, що держава управлятиме лісами на землях комунальної власності

15:23 31 березня 2023 р.

Фото до новини

Львівська облрада ухвалила звернення до Кабінету Міністрів України щодо проєкту Закону України «Про особливості управління об’єктами державної власності в лісовій галузі та порядок утворення та діяльності спеціалізованого державного лісогосподарського акціонерного товариства «Ліси України».

Про це повідомила пресслужба Львівської обласної ради, пише Dailylviv.com

«Ми, депутати Львівської обласної ради, обурені намірами центральних органів виконавчої влади позбавити органи місцевого самоврядування законних прав управління та розпорядження комунальним майном.

13 грудня 2022 року на сайті Державного агентства лісових ресурсів (у розділі «Проєкти регуляторних актів») опубліковано повідомлення про оприлюднення проєкту Закону України «Про особливості управління об'єктами державної власності в лісовій галузі та порядок утворення та діяльності спеціалізованого державного лісогосподарського акціонерного товариства «Ліси України»».

Нормами згаданого законопроєкту передбачено перехід земельних ділянок та лісів, на землях комунальної власності, що перебувають відповідно до діючого законодавства в постійному користуванні комунальних лісогосподарських підприємств, до сфери управління державної власності в особі АТ «Ліси України».

У той же час, зі змісту проєкту Закону передбачається, що об’єктами управління державної власності у лісовій галузі серед іншого також є:

- землі, які надані у постійне користування спеціалізованим державним або комунальним лісогосподарським підприємствам, та речові права, які не оформлені у встановленому законодавством порядку;

- ліси на землях комунальної власності, надані в постійне користування.

Такі норми передбачають перехід земельних ділянок та лісів на землях комунальної власності, що перебувають відповідно до діючого законодавства в постійному користуванні комунальних лісогосподарських підприємств, до сфери управління державної власності в особі публічного акціонерного товариства «Ліси України».

Це матиме наслідком позбавлення територіальних громад сіл, селищ, міст Львівської області законних прав щодо розпорядження таким майном передбаченого нормами Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» під виглядом визначення особливостей утворення та діяльності спеціалізованого державного лісогосподарського акціонерного товариства «Ліси України».

Відповідно до пункту 1 статті 60 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» територіальним громадам сіл, селищ, міст, районів у містах належить право комунальної власності на рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, землю, природні ресурси, підприємства, установи та організації, в тому числі банки, страхові товариства, а також пенсійні фонди, частку в майні підприємств, житловий фонд, нежитлові приміщення, заклади культури, освіти, спорту, охорони здоров'я, науки, соціального обслуговування та інше майно і майнові права, рухомі та нерухомі об'єкти, визначені відповідно до закону як об'єкти права комунальної власності, а також кошти, отримані від їх відчуження.

Пунктом 8 статті 60 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» передбачено, що право комунальної власності територіальної громади захищається законом на рівних умовах з правами власності інших суб'єктів. Об'єкти права комунальної власності не можуть бути вилучені у територіальних громад і передані іншим суб'єктам права власності без згоди безпосередньо територіальної громади або відповідного рішення ради чи уповноваженого нею органу, за винятком випадків, передбачених законом.

Так, у статті 1 та частині четвертій статті 4 проєкту Закону України до об'єкта управління державної власності у лісовій галузі неправомірно віднесено землі, які надані у постійне користування спеціалізованим комунальним лісогосподарським підприємствам, та речові права, на які не оформлені у встановленому законодавством порядку, а також ліси на землях комунальної власності, надані в постійне користування.

Більше того, у частині другій статті 4 проєкту Закону України зазначено, що за рішенням Кабінету Міністрів України до складу об’єктів управління державної власності в лісовій галузі, які не входять до статутного капіталу АТ «Ліси України», можуть передаватися інші об'єкти управління державної та/або комунальної форми власності.

Державне агентство лісових ресурсів України також пропонує внести зміни до статті 17 Лісового кодексу України, передбачивши, що право постійного користування лісами на землях державної або комунальної власності, наданих спеціалізованим комунальним лісогосподарським підприємствам, іншим комунальним підприємствам, установам та організаціям, у яких створено спеціалізовані підрозділи, для ведення лісового господарства за правонаступництвом автоматично переходить до АТ «Ліси України».

Тобто, відповідними законодавчими змінами Держлісагентство пропонує фактично націоналізувати усі земельні ділянки лісового фонду, які перебувають у власності територіальних громад, а комунальні спеціалізовані лісогосподарські підприємства ліквідувати, що суперечить нормам Конституції України, вимогам Цивільного кодексу України.

Статтею 7 Лісового кодексу України визначено, що ліси України можуть перебувати у державній, комунальній та приватній власності. Суб'єктами права власності на ліси є держава, територіальні громади, громадяни та юридичні особи.

Проєкт Закону України, розроблений Державним агентством лісових ресурсів України, порушує конституційні гарантії місцевого самоврядування, позбавляє територіальні громади матеріальної та фінансової основи, знищує результати реформи місцевого самоврядування та проведеної децентралізації.

Варто зазначити, що у спільній власності територіальних громад України перебувають сотні тисяч гектар лісового фонду, а створені комунальні лісогосподарські підприємства є бюджетоутворюючими на рівні області, сплачуючи найбільшу кількість податків до бюджетів громад, на території яких здійснюють свою діяльність.

Так, обласне комунальне спеціалізоване лісогосподарське підприємство «Галсільліс» діє відповідно до рішення Львівської обласної ради від 8 лютого 2000 року № 249 «Про реформування лісового господарства у системі АПК області». Засновником підприємства є Управління майном спільної власності Львівської обласної ради, що діє від імені власника - Львівської обласної ради.

Статтею 319 Цивільного кодексу України (далі - ЦКУ) передбачено, що власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд. Власник має право вчиняти щодо свого майна будь-які дії, які не суперечать закону. Усім власникам забезпечуються рівні умови здійснення своїх прав. Держава не втручається у здійснення власником права власності.

Пунктом 1 статті 321 ЦКУ передбачено, що право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

Сьогодні на території Львівської області функціонує 18 комунальних лісогосподарських підприємств ОКС ЛГП «Галсільліс», яким надано у постійне користування для ведення лісового господарства 146,5 тис. га земель лісового фонду.

Комунальні лісогосподарські підприємства забезпечують сталий розвиток комунального лісового господарства Львівщини та вживають заходів щодо невиснажливого і безперервного лісокористування, інтенсифікації робіт з відновлення лісів і поліпшення їх якісного стану.

Так, впродовж 2022 року дочірніми лісогосподарськими підприємствами ОКС ЛГП «Галсільліс» від усіх видів рубок було заготовлено 112 тис. м3 ліквідної деревини, у тому числі 53,6 тис. м3 ділової.

Лісогосподарські підприємства реалізували 116,2 тис. м3 деревини у круглому вигляді, з яких 49 % займає ділова деревина, а 51% - дров’яна.

У 2022 році дочірніми лісогосподарськими підприємствами реалізовано продукції, робіт та послуг на суму 243,1 млн грн та отримано чистого прибутку в сумі понад 14,3 млн грн. У галузі зайнято 528 штатних працівників. Середньомісячна заробітна плата 1 працюючого понад 16000 грн. Надходження до бюджетів всіх рівнів складають близько 100 млн грн.

Прийняття цього законопроєкту негативно вплине як на роботу окремих лісогосподарських підприємств у регіонах, так і на роботу комунального лісогосподарського комплексу України в цілому, який на сьогодні є одним з найбільших платоспроможних комунальних підприємств – сплачує податки до бюджетів всіх рівнів, підтримує оборону країни, надає робочі місця місцевому населенню, забезпечує підприємства, що обслуговують заклади соціальної сфери, підприємства критичної інфраструктури лісопродукцією за доступними цінами.

Враховуючи вищевикладене та специфіку регіону, інтереси територіальних громад області, ми, депутати Львівської обласної ради, просимо:

- забезпечити в рамках проведення процесу децентралізації влади посилення значення органів місцевого самоврядування у процесі реалізації державної політики у сфері лісових відносин;

- не допустити позбавлення органів місцевого самоврядування законних прав управління та розпорядження комунальним майном, у зв’язку з чим виключити з тексту проєкту Закону України норми, що стосуються:

1) земель, які надані у постійне користування спеціалізованим комунальним лісогосподарським підприємствам, та речові права, на які не оформлені у встановленому законодавством порядку;

2) лісів на землях комунальної власності, які надані в постійне користування», - йдеться у тексті звернення.

Львівська облрада просить парламент прискорити припинення повноважень депутатів від заборонених партій

Громади Львівщини хочуть самі адмініструвати місцеві податки і збори: облрада звернулася до Києва

Тероргани держвлади переїжджають зі Львова: депутати облради - проти цього

Керівник Яворівського лісництва на Львівщині продавав дорогу деревину як звичайну

На території Соснівського лісництва за два місяці незаконно зрубали понад 200 дубів

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів