У Львові запрацювало відділення гематології й трансплантації кісткового мозку

17:24 22 липня 2023 р.

Фото до новини

Відкриття відділення у Львові дозволить значно збільшити потужності трансплантації кісткового мозку в Україні.

У Львові пересаджуватимуть кістковий мозок дорослим з раком крові та лімфатичної системи. Про це повідомила пресслужба ЛМР, пише Dailylviv.com.

У відділенні відбуватиметься замкнений цикл надання допомоги гематологічним пацієнтам: від діагностики, первинного лікування та лікування рецидивів до проведення трансплантації кісткового мозку. Протягом першого року тут планують пролікувати 250-300 пацієнтів та виконати 10-15 трансплантацій.

Нове відділення загальною площею близько 2000 м.кв. займає два поверхи. Перший поверх – відділення гематології та денний стаціонар: 8 палат загальною місткістю 18 ліжок. Другий поверх – 12 одномісних боксів, у яких виконуватиметься трансплантація кісткового мозку. 

Також у відділенні розміщена аферезна (приміщення для забору стовбурових клітин), операційна, три маніпуляційних кімнати. У планах – облаштувати кріосховище для довготривалого зберігання стовбурових клітин. 

Крім того, тут функціонуватиме бокс інтенсивної терапії, де буде надаватися допомога пацієнтам з життєво загрозливими станами.

Сьогодні, 22 липня, нове відділення оглянули міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко, голова Львівської обласної військової адміністрації Максим Козицький, міський голова Львова Андрій Садовий.  

Як зазначив Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко, що за півроку в Україні здійснено 157 трансплантацій кісткового мозку. В основному це робили в Охматдиті, в Онкодиспансері у Черкасах, та в Національному інституті раку.

Відділення у Львові дозволить нам проводити більшу кількість трансплантацій. Це - не звичайні оперативні втручання. Після пересадки кісткового мозку людина живе в капсулярному боксі. Це повністю ізольоване від зовнішнього середовища приміщення з інноваційними методами очищення повітря. Після пересадки вона має перебувати тут від одного до трьох місяців. І тільки після цього вона може вийти з цього боксу та повернутися до життя.

Ми маємо робити все для того, щоб система функціонувала, і кількість трансплантацій кісткового мозку збільшувалась», - наголосив Віктор Ляшко.

У Львові відкрили Клініку трансплантації кісткового мозку дітям: пів млн євро пожертвували благодійники

Історія порятунку 10-річного хлопчика з раком мозку, якого відмовились лікувати за кордоном

Центр трансплантації кісткового мозку у Львові

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів