Львівські медики успішно провели 11-річній дівчинці трансплантацію кісткового мозку

12:39 31 січня 2023 р.

Фото до новини

У 11-річної Софії діагностували злоякісне захворювання – рабдоміосаркому нижньої щелепи.

Про це повідомила пресслужба ЛМР, пише  Dailylviv.com.

Пухлину виявили медики  харківської лікарні, проте замість операції та лікування, родина змушена була виїхати з міста через щоденні обстріли. Останній курс лікування дитині провели за тиждень до того, як обстріляли лікарню. Тож лікування продовжили у Львові. 

У липні торік пацієнтку прооперувала команда хірургів ЗУСДМЦ та професор із Туреччини Хакан Агір. Операція тривала понад 12 годин. Втручання було складним, адже пухлина зачепила багато важливих елементів і довелось видалити значну частину нижньої щелепи. 

«Після операції та 9 блоків хіміотерапії хвороба поступово відступила. Завершальним етапом лікування є високодозова хіміотерапія з подальшою трансплантацією кісткового мозку. Але Софію чекає ще повторна пересадка стовбурових клітин, щоб остаточно знищити залишкові явища у її легенях», - зазначила дитячий онколог Христина Запоточна.

«Дівчинка стала першою пацієнткою у цьому році, кому успішно проведена аутологічна трансплантація стовбурових клітин кісткового мозку. Раніше більшість українських пацієнтів виїжджала для трансплантації закордон. Сьогодні ж їх життя рятують в Україні, зокрема, у Львові», - наголосив Роман Кізима,  керівник клініки дитячої онкології та трансплантації кісткового мозку ЗУСДМЦ. 

Загалом це четверта трансплантація кісткового мозку дітям у Центрі. Усі трансплантації для пацієнта безкоштовні, їх фінансування здійснюється державним коштом. 

Історія порятунку 10-річного хлопчика з раком мозку, якого відмовились лікувати за кордоном

Львівські лікарі врятували однорічну дівчинку з Харківщини з нейробластомою грудного відділу хребта

Львівські лікарі зробили унікальну операцію: роз’єднали сечову та статеву системи

Львівські лікарі врятували недоношене немовля: історія породіллі з Київщини

Львівські лікарі пересадили нирку 4-річному хлопчику

 

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів