У Львові зробили першу пересадку кісткового мозку дитині. Історія хвороби

13:02 27 липня 2022 р.

Фото до новини

Онкологи Клініки дитячої онкології та трансплантації кісткового мозку у Західноукраїнському спеціалізованому дитячому медичному центрі зробили аутологічну пересадку стовбурових клітин трирічній Улянці з Волині.

Про це інфомують у медичному закладі, пише Dailylviv.com.

Як повідомляють, до трансплантації малеча три роки боролась з хворобою – пухлиною головного мозку. У 2021 її оперували луцькі нейрохірурги. Досі Улянка отримувала хіміотерапію у Луцьку. Проте допомогти цілком одужати могла лише трансплантація кісткового мозку. Дівчинка стала донором сама для себе – їй трансплантували власні клітини. Забір клітин відбувся 10 червня. А через місяць, 11 липня, відбулась сама процедура пересадки стовбурових клітин.

Пересадка тривала пів години.

«Ця процедура нагадує трансфузію компонентів крові, тільки «переливають» стовбурові клітини. При цьому пацієнт не відчуває жодного болю», - сказала Христина Запоточна, онколог ЗУСДМЦ, яка проводила маніпуляцію.

Після трансплантації маленька пацієнтка почувається добре, показники крові покращились, проте для повного одужання її ще чекає підтримувальна хіміотерапія.

День переливання стовбурових клітин вважають «нульовим днем». Після цього дня до періоду приживлення кісткового мозку має минути два-три тижні. Під час цього реабілітаційного періоду пацієнт повинен перебувати у спеціально облаштованому, стерильному боксі. Усі можливості для спеціалізованої допомоги у Центрі є - у дитячій лікарні на Дністерській лікарі забезпечують повний цикл лікування. 

«Робимо усе можливе, щоб маленьким українцям більше не доводилось їхати за кордон для пересадки кісткового мозку. Ця трансплантація - це командна робота наших лікарів. І вона успішна!», - так прокоментував подію керівник Клініки дитячої онкології та трансплантації кісткового мозку Роман Кізима.

Провідний онколог лікарні переконаний, що це – потужний крок уперед для усієї України.

"Адже від початку війни у нашому Центрі приймаємо дітей з усіх регіонів, а відтак зможемо  допомагати багатьом онкохворим українцям, які потребують високоспеціалізованої допомоги. 

Трансплантація цілком безкоштовна для пацієнта. Наша лікарня увійшла до пілотного проєкту МОЗ «Трансплантація», за яким усі медичні витрати – попередні обстеження, сама процедура пересадки, і терапія, яку пацієнт отримує у післятрансплантаційний період, оплачує держава",- наголосили в медзакладі.

У Львові відкриють клініку дитячої онкології та трансплантації кісткового мозку

Дитячий медцентр у Львові прийме у 2022 році вдвічі більше дітей з нирковими захворюваннями

Львівській обласній дитячій лікарні подарували сучасне обладнання

Львівська обласна дитяча лікарня також отримає нове обладнання

Львівська міська дитяча лікарня отримала обладнання для лікувальної гіпотермії новонароджених

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів