Реалії медреформи: у Львові розповіли, яку суму влада готова надати на операцію з видалення апендиксу

19:25 26 вересня 2020 р.

Фото до новини

Затримка медичної реформи на вторинній ланці найболючіше б’є по людях, які живуть у селах. Основні проблеми, з якими нині стикаються медики районних лікарень, - це катастрофічна нестача грошей на медикаменти, обладнання і ремонти приміщень.


Відео: Львівський пресклуб

Про це пише DailyLviv.

- «Первинку» ми реформували, і хоча сільський лікар отримав набагато більше навантаження, ніж міський, тут ми ще собі раду даємо, – розповіла Ірина Хрущ, директорка Миколаївської КЦРЛ під час експертної дискусії «Медична реформа: продовжити, не можна зупинити!». - Деякі кроки були болючими: довелося оптимізовувати медичні заклади, а якщо відверто – скорочувати робочі місця. Ми намагались зробити це «найменшою кров’ю». Для прикладу, перевели у приватний сектор відділ стоматології, оскільки фактично стоматологія і так у нас приватна – це всі знають. Але уклали угоду з нашими стоматологами, що вони лікуватимуть коштом держави учасників АТО і членів багатодітних родин. Зміни відбулись великі: багато сільських амбулаторій не є гіршими за міські. Проте щодо лікарень, то буксування реформи має для нас дуже важкі наслідки: нам дуже важко виживати в нинішніх умовах.

За словами Ірини Хрущ, не вистачає коштів на закупівлю ліків, бракує коштів на побутові витрати і медичне обладнання, а зарплати медиків залишились на тому ж рівні, що й до реформи. Крім того, каже лікарка, влада мала би взяти до уваги так званий «сільський коефіцієнт» при формуванні зарплат і ретельніше ставитись до формування тарифу на лікування тієї чи іншої хвороби.

- Ось приклад: у владі вважають, що проведення операції на апендицит і кілька днів перебування хворого у лікарні коштують 4,5тис грн. По щирості, цієї суми, якщо її розділити, вистачить на заробітну плату хірурга, асистента, молодшого медичного персоналу – і все. Але ж, крім цього, потрібні лабораторні аналізи, діагностика УЗД, ліки – а ми знаємо, які зараз ціни на препарати. Візьміть до уваги і витрати на енергоносії, адже хворий перебуває у закладі, який сплачує комунальні послуги. Постіль, дезінфектори та засоби гігієни – все це вартує більше, ніж 4,5 тис грн. І такі прорахунки, якщо уважно сісти з калькулятором, є за багатьма хворобами, – підсумувала Ірина Хрущ.

Вона наголосила, що сільські медики особливо чекають продовження медичної реформи і висловила сподівання, що після місцевих виборів частину проблем допоможе вирішити новообрана влада на місцях, яка матиме більше повноважень.

Нагадаємо, експерта дискусія у Львівському пресклубі відбулась з ініціативи Юлії Гвоздович, кандидатки на посаду міського голови Львова від Української галицької Партії, депутатки ЛМР.

Не брати з пацієнта ні копійки: у Львові запропонували кроки до безкоштовного лікування в стаціонарі.

Удвічі врізали фінансування. У Львові розповіли, як держава зіштовхує між собою лікарів і пацієнтів.

Львівський доцент-медик нарахував 344 млрд грн на потреби медицини, а в уряді вважають, що досить 225.

У приватних медзакладах Львова людина може лікуватися безкоштовно.

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів