Львівський доцент-медик нарахував 344 млрд грн на потреби медицини, а в уряді вважають, що досить 225

12:50 27 вересня 2020 р.

Фото до новини

Медична реформа у Львові триває не два, а вже 35 років. Адже у 1985 році у Львові розпочали експеримент із упровадження сімейної медицини і в окремих комунальних закладах його зберегли.


Відео: Львівський пресклуб

Про це нагадав Іван Фуртак, кандидат наук, доцент кафедри громадського здоров’я ФПДО Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького, пише DailyLviv.

Систему розрахунків, пояснив він, ми запозичили в американців: фахівці Йельського університету розробили її на замовлення уряду США. Проте, в українських реаліях впровадити її було складно: як тоді, так і зараз.  

- Закон передбачає на розвиток медичної галузі не менше 10% від національного доходу країни. І в цивілізованих країнах світу його дотримуються. Але наші можновладці надають близько 2,9%. Це означає, що 7,1% покриватиме людина. І як не викручуйся, якісної медицини в таких умовах не збудуєш, проблеми будуть завжди, –  сказав Іван Фуртак під час експертної відкритої дискусії «Медична реформа: продовжити, не можна зупинити!», яку у Львівському пресклубі організувала Юлія Гвоздович, кандидатка на посаду міського голови Львова, депутатка ЛМР.

Він розповів, як днями під час відрядження до столиці дискутував із київськими чиновниками щодо необхідної суми фінансування:

- Я вирахував, що на розвиток медичної галузі в Україні в бюджет має бути закладено 344 млрд грн, і я можу аргументувати кожну гривню. У Національній службі охорони здоров’я нарахували трохи менше 309 млрд грн.  Між тим, в уряді вважають, що на всю охорону здоров’я вистачить 225 млрд грн.

Якщо зважити, що левова частка цих коштів піде на боротьбу із коронавірусом, то лікування інших хвороб коштом держави буде під великим питанням.

- Це при тому, що в Україні нині налічується 15 епідемічних або перед-епідемічних станів, зокрема такої небезпечної недуги як туберкульоз, – зауважив лікар.

За його словами, чуда не станеться: з центрального бюджету надійде невеличка сума, а левова частка фінансових проблем ляже на плечі місцевих управлінців і людей, що потребують лікування.

Не брати з пацієнта ні копійки: у Львові запропонували кроки до безкоштовного лікування в стаціонарі.

Удвічі врізали фінансування. У Львові розповіли, як держава зіштовхує між собою лікарів і пацієнтів.

У приватних медзакладах Львова людина може лікуватися безкоштовно.

"Ковідних" хворих змушують самих шукати для себе лікарні, - депутат ЛМР.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів