Удвічі врізали фінансування. У Львові розповіли, як держава зіштовхує між собою лікарів і пацієнтів

13:01 26 вересня 2020 р.

Фото до новини

Уряд свідомо закладає у бюджет суму вдвічі меншу, аніж вартує обіцяна громадянам медична допомога. Як приклад, на програму медичних гарантій уряд надає 123,4 мільярди, хоча реально потрібно – 240 мільярдів.


Відео: Львівський пресклуб

Про це заявив Олександр Ябчанка, один із творців медичної реформи, ексречник МОЗ:

- Держава обіцяє громадянам безоплатну медичну допомогу у державних і комунальних закладах охорони здоров`я. Проте пацієнт, звертаючись за медичною допомогою, змушений платити з власної кишені. Це відбувається через недофінансування медичної галузі. Скажімо, на реалізацію пакету послуг пацієнтові (тобто, безоплатне лікування у лікарнях) потрібно 240 млрд. грн – це розрахунки Національної служби охорони здоров’я. А в державному бюджеті на 2021 рік уряд закладає удвічі меншу суму. Ось так проводять реформування вторинної медичної ланки  в Україні. Розрахунки показують одне число, а влада свідомо дає удвічі меншу суму. Можна буде реалізувати цю реформу за таких умов? Зрозуміло, що ні.

Про це пише DailyLviv.

Як наслідок ми маємо такі реалії: пацієнти очікують від медиків безкоштовних послуг, тому що держава каже: «Ми скерували кошти за пацієнтом, нехай вас лікують». Але медики, не маючи достатнього фінансування, змушені скеровувати пацієнта здійснювати «неформальні платежі» і купувати ліки власним коштом.

- Такі нереалістичні обіцянки держави стають причиною виникнення конфліктів між львів`янами і місцевими медиками, що жодним чином не сприяє ані здоров`ю громадян, ані якості медичних послуг, ні добробуту працівників медичних закладів, –  наголосив Олександр Ябчанка.

Цю інформацію Олександр Ябчанка озвучив під час експертної відкритої дискусії «Медична реформа: продовжити, не можна зупинити!», яку у Львівському пресклубі організувала Юлія Гвоздович, кандидатка на посаду міського голови Львова, депутатка ЛМР.

У приватних медзакладах Львова людина може лікуватися безкоштовно.

Не брати з пацієнта ні копійки: у Львові запропонували кроки до безкоштовного лікування в стаціонарі.

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів