Людина з інсультом у Буській громаді у вихідні не має шансів на життя - НСЗУ (відео)

13:21 24 вересня 2023 р.

Фото до новини

За все відповідає керівник закладу, а за керівника відповідає голова громади.


Про це в інтерв'ю на ТРК "Перший Західний" повідомила голова Національної служби здоров’я України Наталія Гусак, пише Dailylviv.com.

Вона розповіла, що Національна служба здоров'я України оплачує за лікування інсультів як зі застосування тромбоемболічної терапії, так і без застосування. У першому випадку тариф складає 63 тис. грн, у другому - 14 тисяч. Але належної медичної допомоги мешканці не отримують. Наталія Гусак повідомила зокрема про ситуацію у Буській лікарні.

"Коли я приїхала туди в неділю, а заклад законтрактований на інсульт, КТ, закуплене за державний бюджет, було закрито. Воно не працює в суботу, неділю.тоді як за 10 хвилин можуть завезти людину, хвору на інсульт, якій потрібно застосувати тромболітичну терапію, КТ-діагностику швидко. Це говорить про те, що людина з інсультом в Буській громаді у вихідні немає шансів на життя. 

Це - в закладі, де за її кошти сплачують комунальні платежі, дофінансовують його.

Переговорили з міським головою З'ясували, що там є закуплені тромболітики, але лікарі бояться їх застосовувати. Я попросила, щоб вони пройшли певне навчання", - зазначила очільниця НСЗУ.

Вона наголосила, що "за все відповідає керівник закладу, а за керівника відповідає голова громади".

"Щоб людина вижила, не втратила свою життєздатність, їй потрібна ця золота година, коли її довезуть в інсультний центр, тобто заклад, який законтрактований на інсульт, застосують вчасно тромбоемболічну терапію, зроблять вчасно КТ-дослідження - і таким чином людина має більше шансів вижити.

Коли ми подивилися по закладах Львівської області, побачили, що велика кількість закладів не готова. Не закуповують тромбоемболічні лікарські засоби, не застосовують їх. І ми це бачимо по летальності. В окремих закладах вона складає 30%", - наголосила Наталія Гусак.

15 млн грн бюджетних коштів лежить на рахунках Львівського онкоцентру, але хворих змушують платити - НСЗУ (відео)

Майже 30 млн грн заплатила Нацслужба здоров’я лікарням Львівщини за хворих з інсультом

Запрацював медичний гвинтокрил: пацієнтку з інсультом з гірського району доставили у Львів

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів