15 млн грн бюджетних коштів лежить на рахунках Львівського онкоцентру, але хворих змушують платити - НСЗУ (відео)

14:10 22 вересня 2023 р.

Фото до новини

Національна служба здоров'я України вчасно заплатила за кожну послугу: хімієтерапію, радіологію, хірургію, онкогематологію тощо.


Про це в інтерв'ю на ТРК "Перший Західний" повідомила голова Національної служби здоров’я України Наталія Гусак, пише Dailylviv.com.

"Голови громад не знають, що ми сплачуємо в повному обсязі за лікування онкопацієнтів і для них (голів громад) було відкриттям, що ваш онкологічний центр у Львові має близько 15 млн на рахунках.

При цьому ми отримуємо скарги від пацієнтів, що допомогу не надають безоплатно. Голови громад шукають якісь кошти у місцевих радах, щоб забезпечити лікування цих пацієнтів. Однак ми оплачуємо в повному обсязі за хімієтерапією, радіологію, онкогематологію. Це тарифи, які складають понад 50 тисяч гривень. Усі ліки закуплено централізовано. Причому, в цю послугу входить дороге обстеження - як КТ з контрастом, вся діагностика, лікарські засоби з національного переліку. На нашому сайті можна перевірити, що все це мільйони гривень.

З першого січня ми вже заплатили за лікування львів'ян медичним закладам 7 мільярдів бюджетних коштів, щоб за ці кошти надавали безоплатну медичну допомогу. Причому зі семи мільярдів, 1 млрд перебуває на банківських рахунках. Вони не використовуються, вони для чогось акумулюються замість того, щоб закупити лікарські препарати, надавати безоплатно лікарську допомогу", - наголосила Наталія Гусак.

Вона наголосила, що "не потрібно маніпулювати думкою пацієнтів, що держава не забезпечує, забезпечує погано".

За словами очільниці НСЗУ, НСЗУ вперше з усіх органів влади показала скарги пацієнтів, поставила їх на дашборд.  

Наталію Гусак дивує, що голова обласної ради, коли з депутатами розглядає ефективність діяльності керівника певного медзакладу, не зауважує цей рейтинг скарг.

"Наприклад, скаржаться на відмову у послузі КТ, але пропонують заплатити і отримати цю послугу вже. Але ми бачимо, що це КТ працює повноцінно, обслуговує. Тому не треба чекати, а треба написати скаргу, зателефонувати 16-77 - телефон гарячої лінії НСЗУ", - пропонує начальниця НСЗУ.

"Часто пацієнти показують мені списки лікарських засобів, які треба купити, щоб вони отримали лікування, і дивуєшся: часто туди входять препарати бездоказової медицини, якісь "фуфломіцини". І це запитання - до директорів цих закладів. А друге - сюди входять медпрепарати, якими мали б забезпечувати відповідно до вимог НСЗУ. Якщо у вас є такий список, ви вже щось придбали, ми готові відстоювати ваші права. Напишіть скаргу", - закликала очільниця НСЗУ.

Вона розповіла, що цього року з НСЗУ уклав контракт Національний інститут раку.

"Величезну проблему мав щодо корупції. Цього року звільнено п'ять лікарів, які вимагали кошти від пацієнтів. Цього року ми відшкодовували пацієнтам вартість, яку вони оплатили за придбані лікарські засоби. Ми створили відділ з роботи скаргами. Не через суд", - пояснила Наталія Гусак.

За її словами, скарги для НСЗУ є інформацією, яка буде врахована при моніторингах закладів щодо дотримання договірних зобов'язань.

"У нас є функція моніторингу. І скарги є одним з показників, який ми враховуємо. Цю функцію ми в повному обсязі не запускали. Очікуємо прийняття постанови. Бо йдеться про 142 млрд бюджетних коштів, які ми оплачуємо для надання допомоги", - наголосила Наталія Гусак.

У Львові онкохворі тимчасово зможуть безкоштовно доїхати на таксі з дому на вулицю Гашека

Онкохворі на Львівщині змушені переривати лікування через Національний перелік ліків

Кабмін заблокував купівлю ліків для онкохворих благодійниками

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів