Львівщина отримала дитячу вакцину проти коронавірусу

13:56 13 січня 2023 р.

Фото до новини

3000 доз розподілили по 80 пунктах щеплень Львівської області.

Про це повідомила пресслужба ЛОВА, пише Dailylviv.com.

На Львівщину прибула дитяча вакцина проти коронавірусу «Комірнаті» від компанії «Біонтекс». Вакцина призначенадля дітей віком від 5 до 11 років (дітей віком від 12 років вакцинують дорослою вакциною).

Про це розповів завідувач санітарно-карантинного відділу Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ Олег Когут.

«Пандемія коронавірусної інфекції, на жаль, не закінчується. І навіть у Львівській області щотижнево ми реєструємо на даний час приблизно до 100 випадків захворювання. Якщо взяти в загальній кількості захворілих, то майже 5% або кожний 20-ий захворілий – це діти.

З метою захисту дітей від даного захворювання фірма «Біонтекс» розробила дитячу вакцину «Комірнаті». Такою вакциною роблять щеплення дітям в багатьох країнах світу. Отриману вакцину вже розподілили по закладах охорони здоров’я області – таким чином 80 пунктів щеплень будуть забезпечені цією вакциною. Представники пунктів вже поступово забирають вакцину зі складу, тож у найближчі дні жителі Львівщини зможуть вакцинувати дітей», - розповів Олег Когут.

Він також пояснив про властивості вакцини та спосіб її застосування.

«Вона специфічна, трошки відрізняється від дорослої - її імуногенні властивості дещо нижчі з урахуванням імунної системи дитячого організму. Вакцина безпечна і її можна використовувати з метою профілактики коронавірусної інфекції.

Вводиться вакцина в два етапи, тобто, перша і друга вакцинація з інтервалом від трьох до чотирьох місяців. І рекомендовано також введення бустерної дози через три тижні.

Вакцина передбачена для всіх дітей, але першочергово для тих, хто має хронічні захворювання, захворювання серцево-судинної системи, верхніх дихальних шляхів, або для дітей з пониженим імунітетом (імуноскомпрометовані діти)», - зазначив Олег Когут.

У тих країнах, де на сьогоднішній день застосовують цю вакцину, важких ускладнень поки що не зареєстровано. Єдине, що може бути, як від будь-якої іншої вакцини, це почервоніння і болючість в місці ін’єкції, підвищена температура або неспокійний сон в дитини, погіршення апетиту.

У Львівському обласному центрі контролю та профілактики хвороб МОЗ батькам рекомендують вберегти здоров’я дітей та вакцинувати їх від коронавірусу, адже зараз у світі поширюється новий підтип штаму «Омікрон».

«Вакцина обов’язково необхідна, особливо з урахуванням того, що у світі розповсюджується новий підтип штаму Омікрон XBB 1.5., який охопив зараз цілу земну кулю. Цей вірус дуже швидко передається, перебіг хвороби такий як і при попередніх підтипах (у вигляді простудної інфекції). І вакцина, якщо не застереже стовідсотково від захворювання, то вона вбереже від важких форм хвороби, які можуть призвести до важких ускладнень чи летальних випадків», - наголосив Олег Когут.

З понеділка у Польщі розпочинають щеплення немовлят від COVID-19

Третя доза вакцини від ковід: готують наказ МОЗ. Кому вводитимуть

У Львові вакцинують дітей ті батьки, які самі вакциновані. Але треба підписати інформаційну згоду, - лікарка

Діти ВПО можуть отримати планові щеплення у львівських поліклініках

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів