До 30-річчя Незалежності у Львові відкривають перший в Україні Центр трансплантології

23:15 23 серпня 2021 р.

Фото до новини

25 серпня у Львові відкриють перший в Україні Центр трансплантології з операційними та реанімацією.

Інформація про це є на сторінці клінічної лікарні швидкої медичної допомоги міста Львова, пише Dailylviv.com.

Згідно з повідомленням, у центрі буде 2 операційні, 7 реанімаційних ліжок і 10 стаціонарних.

У лікарні переконують, що центр стане місцем, де кількість врятованих завдяки трансплантації життів вимірюватиметься сотнями.

У межах заходу також буде презентована фотовиставка "Час жити". Це соціально-інформаційний проєкт, в якому взяли участь 14 українців, які отримали шанс на життя завдяки трансплантації органів.

Фотовиставку “Час жити” впродовж 25 серпня можна буде побачити на площі Ринок перед Львівською міською радою.

Щоб підвищити обізнаність людей темою трансплантації, лікарі будуть роздавати перехожим листівки із міфами про донорство.

Центром трансплантології клінічної лікарні швидкої медичної допомоги Львова керуватиме Максим Овечко.

У відкритті візьме участь міський голова Львова Андрій Садовий.

Нагадаємо, що в липні цього року у Верховній Раді зареєстровано проект змін до деяких законодавчих актів, які регулюють питання трансплантації анатомічних матеріалів людині (№ 5831).

Ось деякі з них: 

"Письмова згода живого донора та згода батьків або інших законних представників живого донора на вилучення у нього анатомічних матеріалів, письмова відмова від раніше наданої такої згоди не потребують нотаріального посвідчення правочину чи засвідчення справжності підпису нотаріусом. Письмова згода живого донора на вилучення у нього органу чи його частини надається донором особисто уповноваженому трансплант-координатору".

"Згода або незгода особи на посмертне донорство, заява про відкликання наданої раніше такої згоди або незгоди подаються у письмовій або електронній формі за підписом особи, яка висловлює своє волевиявлення, в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України. Такі правочини не потребують нотаріального посвідчення чи засвідчення справжності підпису зазначеної особи нотаріусом".

"Відомості щодо наданих особою згоди або незгоди на посмертне донорство, письмової заяви про відкликання наданої раніше такої згоди або незгоди вносяться до Єдиної державної інформаційної системи трансплантації органів та тканин у порядку, визначеному законодавством". 

"Вилучення у донора гемопоетичних стовбурових клітин проводиться безоплатно для донора. У випадках, передбачених законодавством, донор має право на відшкодування витрат, пов’язаних зі здійсненням донорства (крім витрат, пов’язаних з вилученням анатомічних матеріалів)».

У Львові озвучили тарифи на трансплантацію

У Львівській обласній лікарні вперше пересадили серце та нирки

У Львові зберуться всі ті, кому трансплантували органи донорів: 6 сердець і 22 нирки

У Львові пересадили серце жінки чоловікові: мама, чоловік і син донорки дали згоду

У Львові 57-річний житель Коростеня отримав нове серце (відео)

У Львівській обласній клінічній лікарні помер пацієнт з трансплантованим серцем

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів