13-річні сестери-близнючки втратили волосся через передозування вітаміну А (фото)

19:31 8 лютого 2023 р.

Фото до новини

Діти тривалий час приймали таку кількість вітаміну, яка у 300 разів перевищує гранично допустиму добову дозу для підліткового віку.

Про це повідомили у Західноукраїнському спеціалізованому медичному дитячому центрі, пише Dailylviv.com.

За словами мами дівчаток, усе почалось із того, що сестри вирішили схуднути. Мати допомагала їм правильно харчуватися. Однак невдовзі жінка помітила, що доньки стали замкнутими та неохоче спілкувались.

Однією із причин змін у поведінці дітей, на думку мами, був сум за батьком, який служить у ЗСУ. Також жінка вирішила, що донькам не вистачає вітамінів через зміну харчування.

За порадою лікаря мати  стала давати дівчаткам привезений з-за кордону вітамін А у формі ведмедиків.

 

Спочатку жінка неправильно розрахувала дозу. Вітаміни виявилися смачними – дівчата протягом усього літа вживати їх потай від мами.

"З’ясувалось, що діти тривалий час приймали кількість вітаміну, яка у 300 разів перевищує гранично допустиму добову дозу для підліткового віку", – говорять у лікарні.

 

Проблеми зі здоров’ям у дітей почались із лущення шкіри на обличчі, шиї, руках. Згодом стало випадати волосся, аж до повного облисіння. Також сестер почав турбувати сильний біль в голові і кінцівках.

Один з лікарів, до якого звернулася родина, казав, що дівчатка назавжди можуть залишитися без волосся.

 

Однак спеціалісти Західноукраїнського дитячого медцентру змогли їм допомогти.

"Дівчатка на момент звернення були у поганому стані, з ознаками запальних змін в аналізах. Лікарі педіатричного відділення запідозрили токсичну дію невідомої речовини. Адже в обох дівчат була однакова клінічна картина, схожа на отруєння. Ми зробили аналізи на мікроелементи, що можуть викликати алопецію – ртуть, свинець, миш’як, талій. Але усі вони виявились негативними. Розуміння, що це може бути хронічний гіпервітаміноз вітаміну А прийшло після прискіпливого розбору анамнезу", – розповіла педіатр-гастроентеролог Центру Віта Волощук.

 

Лікарі також зазначають, що тривале перевищення дози вітаміну призвело до порушення роботи печінки, з’явились ознаки остеопорозу, погіршився психоемоційний стан.

 

"Нам вдалось стабілізувати стан дівчаток. Однак специфічного антидоту не існує. Лікування цього стану – це відміна препарату та час для відновлення", – каже  Віта Волощук.

Наразі у дівчаток вже почало відростати волосся.

"Дівчатка радіють, а мама ще трохи хвилюється. Боїться, що хвилювання за пораненого на фронті татка повернуть проблеми. Проте наші фахівці запевняють, що цього не станеться. Адже алопеція у дівчаток має зовсім інші причини", – кажуть у лікарні.

Львівські лікарі зробили унікальну операцію: роз’єднали сечову та статеву системи

Львівські лікарі врятували недоношене немовля: історія породіллі з Київщини

Львівські лікарі пересадили нирку 4-річному хлопчику

Львівські лікарі врятували однорічну дівчинку з Харківщини з нейробластомою грудного відділу хребта

Львівські лікарі двотижневому хлопчику сформують штучний стравохід

У Львові трансплантували нирку дитині від неродинного донора

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів