ЗМІ Львівщини найбільше бракує балансу думок, – дослідження

15:35 15 серпня 2014 р.

Фото до новини


Фото: portal.lviv.ua

ЛОГО «Львівський прес-клуб» у рамках проекту «У-Медіа» міжнародної громадської організації «Інтерньюз Нетворк» з 14 до 20 липня 2014 року моніторила шість друкованих видань у Львівській області – «Високий замок», «Експрес», «Львівська пошта», «Львівська газета», «Ратуша», «Комсомольская правда в Украине» (львівські сторінки) і дві інформаційні агенції – «ZIK» і «Zaxid.net».

Для моніторингу була використана методологія «Інтерньюз Нетворк», яка розроблена разом з ІМІ і «Телекритикою». 
У липні експерти оцінили 98 матеріалів у шести друкованих ЗМІ і 42 – у двох інформаційних агенціях (електронні ЗМІ). Експерти брали для аналізу тільки суспільно важливі матеріали і відкидали такі, що марковані як «реклама» і «на правах реклами», інтерв’ю, короткі інформаційні повідомлення, замальовки, світські новини, фотофакти, спортивні матеріали, прогнози, передбачення.
У липні, порівняно з попереднім моніторинговим місяцем – квітнем, збільшилася кількість друкованих видань, які не розміщували матеріали з ознаками замовності. Якщо у квітні три із шести друкованих видань не публікували «джинси»: «Експрес», «Ратуша», «КП в Украине», то в липні до цього переліку додалася також «Львівська пошта». Для порівняння, у березні всі 6 львівських видань розміщували матеріали з ознаками замовності.
Чверть (25%) усіх матеріалів з ознаками замовності припало на «Львівську газету», 11,11% – на «Високий замок». Політична «джинса» переважала над комерційною в пропорції 5 матеріалів до 1. У підсумку середній відсоток публікацій з ознаками замовності у друкованих львівських ЗМІ в липні становив 6,12%. Аналогічний показник за останні 11 місяців зафіксовано лише в січні – 6,06%. Тобто «джинса» в друкованих ЗМІ падала до мінімуму в пікові періоди майданівських протестів. Але з наближенням парламентських виборів експерти, передбачають, що крива матеріалів з ознаками замовності знову піде догори. 

В електронних ЗМІ, порівняно з друкованими, відсоток «джинси» майже втричі більший – 19,05%: 33,33% - ZIK, 4,76% – Zaxid.net. Однак в цих виданнях пропорція  матеріалів з ознаками політичної і комерційної замовності більше збалансована і становить 5 матеріалів до 3. 

Неналежно марковані матеріали в друкованих ЗМІ в липні не перевищили – 1,02% – це майже вдесятеро менше, ніж у квітні, коли відбувся попередній моніторинг – 9,52%. Ще один позитивний рекорд липня – в 5-и ЗМІ з 6-ти взагалі не зафіксовано неналежно маркованих матеріалів і лише у «Львівській пошті» їх виявлено 6,25%. У квітні, для порівняння, неналежно марковані матеріали були в 4-ох виданнях і тільки у двох – «Експресі» та «КП в Украине» експерти не зауважили таких публікацій.

Неналежно маркованих матеріалів в електронних ЗМІ у липні, як і в квітні, не виявлено.
Середній показник дотримання журналістських стандартів, який уже другий місяць поспіль падає, у липні показав незначний, але позитивний ріст. Якщо в квітні він опустився до позначки 3,24 бала із 6 можливих (у березні - 3,70), то в липні піднявся до 3,42. 
Найвищий середній бал у липні здобув «Високий замок» (3,69), другий результат у «Львівської пошти» - 3,60, третій у «Ратуші»  – 3,53, четвертий в «Експресу» – 3, 47, четвертий у – «Львівської газети» – 3,19 і найгірший показник – у «КП в Украине» – 3,06 бала.

Нагадаємо, що моніторинг дотримання журналістських стандартів відбувається за шістьмома критеріями – баланс думок/точок зору, оперативність, достовірність, відокремлення фактів від коментарів, точність, повнота поданих фактів.
Рейтинг дотримання шести журналістських стандартів є найстабільнішим, порівняно з іншими критеріями оцінки журналістських матеріалів.Упродовж останнього року найвищий середній бал львівські друковані ЗМІ систематично отримують за «достовірність або посилання на джерела інформації» - від 0,88 до 0,95 з 1 можливого. Липень 2014 року не став винятком – 0,94 бала.
Другим в рейтингу є стандарт «точність», – 0,88 бала. На третій позиції – «відокремлення фактів від коментарів» - 0,60 бала. Стандарти «повнота поданих фактів» дотримано на 0,39 бала, «оперативність» – на 0,37 і «баланс думок» – на 0,24 бала.

Найбільш проблематичний для виконання стандарт - «баланс думок» у липні, за останні 9 місяців, упав до найнижчого показника. Для порівняння: квітень – 0,37 бала,б ерезень - 0,32, січень – 0,30, грудень 2013 року – 0,27, листопад – 0,31.
Журналістські стандарти у двох електронних ЗМІ Львівщини у липні були вищими, ніж у друкованих видань – 3,60 бала із 6 можливих, але гіршими за свої ж показники у попередні місяці: квітень: 3,67, березень – 3,81, січень - 4,19, грудень – 3,55, листопад – 4,57.

Окремі липневі результати такі: «ZIK» - 3,48, (квітень – 3,76, березень - 3,76, січень – 4,14, грудень – 3,38, листопад – 4,33), «Zaxid.net» - 3,71, (квітень - 3,57, березень - 3,86, січень – 4,24, грудень – 3,71, листопад – 4,8).

Стандарт «достовірність або посилання на джерела інформації» в електронних ЗМІ майже збігається з показником у друкованих виданнях. Його виконано на 0,95 з 1 можливого.  У квітні він становив 0,93 бала, березні – 0,95, січні – 0,95, грудні – 0,88, листопаді – 0,98. На другому місці – «точність» (0,79). Третім у рейтингу є стандарт – «відокремлення фактів від коментарів» (0,71). На четвертому місці – «оперативність» – 0,64.. П’ята позиція – у «повноти поданих фактів» – 0,38 бала. Останнє місце вже традиційно посів «баланс думок/точок зору», але з найнижчим за увесь час моніторингу показником 0,12 бала з 1 можливого. Для порівняння – квітень 0,26, березень – 0,14, січень – 0,24, грудень – 0,17, листопад – 0,24.

– У липні львівські ЗМІ, що включені у моніторинг, зафіксували рекордний мінімум матеріалів із ознаками замовності: чотири із шести друкованих видань не подали жодної такої публікації, – наголосив експерт, керівник медіа проектів Львівського прес-клубу Роман Шостак. – Зате у «Львівській газеті» було опубліковано аж 25% замовних матеріалів з числа відібраних для моніторингу. Ще більший відсоток матеріалів із ознаками замовності подала у липні інформаційна агенція ЗІК – 33%. Чотири друкованих видання – «Високий замок», «Експрес», «Львівська пошта», «КП в Украине» (львівські сторінки) – досягли абсолютного результату за критерієм «достовірність (посилання на джерела)» – по 1. 

У липні львівські експерти моніторили також ЗМІ Вінницької області. Усього було оцінено  101 публікацію у шести друкованих виданнях – «РЕАЛ», «33 канал», «РІА», «МІСТО», «Внничина», «Вінницька газета» - і 42 інформаційних матеріали у двох електронних ЗМІ – «Вінницяінфо» і «Майвін».

-Журналістські стандарти у друкованих та інтернет-виданнях Вінниці в липні 2014 року були дотримані на достатньо високому рівні, – зауважує завідувач кафедри нових медій ЛНУ імені І.Франка професор Борис Потятиник, експерт моніторингу. – Немає претензій щодо достовірності в журналістських повідомленнях, які подають інформацію доволі точно та оперативно. Відсоток матеріалів із дотриманням балансу думок зазвичай низький, що зумовлює однобічність у висвітленні тої чи іншої проблеми, не дозволяє розкрити останню повно та без оціночних суджень. На шпальтах вінницької преси є цього разу незначний відсоток замовних матеріалів. У друкованих виданнях переважає кількість комерційної «джинси», а на сторінках інтернет-видань – політичного характеру, що, припускаємо, з’являтиметься у ЗМІ в щоразу більшій кількості у зв’язку з парламентськими виборами в Україні.

Просимо взяти до уваги!
Результати моніторингу друкованих засобів масової інформації є оцінними судженнями відповідно до статті 47-1 Закону України «Про інформацію» і не мають офіційного характеру.
Наявність ознак порушення журналістських стандартів або ознак прихованої реклами в матеріалі не може бути трактована як доказ отримання редакцією або журналістом майнової чи іншої винагороди за вчинення такого порушення.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів