У Львові митці, музейники й бібліотекарі протестують проти рішень обласної ради (відео)

16:04 28 липня 2014 р.

Фото до новини


Фото: zaxid.net

Працівники закладів культури обурені намірами перевести їх у підпорядкування управлінню майном спільної власності ЛОР.


Відео: tvzikua

Західна інформаційна корпорація розповідає в понеділок у повідомленні «Митці, музейники та бібліотекарі пікетували Львівську ОДА з гаслами «Культура – не майно»:

«Сьогодні, 28 липня, у Львові діячі галузі культури пікетували будівлю обласної державної адміністрації. Вони протестували проти намірів перевести заклади культури в підпорядкування Управлінню майном спільної власності Львівської обласної ради. Про це інформує репортер телеканалу ZIK Оксана Маруняк.

До скверу на вул. Винниченка, прийшли працівники 26 закладів культури області  – музеїв, бібліотек, навчальних установ. Люди мовчки тримали у руках транспаранти з гаслами «Мистецтво вічне, але ЛОР проти», «Продається музей, недорого, з працівниками», «Ні – двовладдю в обласній культурі».

«Культура – не майно, і працівники культури і артисти, у тому числі народні, – не майно. Ми пропонуємо почекати ґрунтовних реформ, а вже потім перебудовувати галузь», – каже керівник хорової капели «Дударик» Микола Кацал.

Протестувальники просили відтермінувати злиття до моменту впровадження реформи місцевого самоврядування і створення повноцінних органів виконавчої влади – комітетів – в структурах обласних рад. Також призупинити дію рішення Львівської облради «Про окремі питання забезпечення належної діяльності комунального підприємства та виконання повноважень Львівської обласної ради» (від 2012 року).

«Фактично за цим рішенням департамент культури стає лише фінансистом, зовсім нівелюється роль керівника закладу культури. Адже управління майном, що має його призначати, не має фахових кадрів з культури. Ба більше – Управлінню майном пропонується призначати  заступника і головбуха закладу», – каже керівник Департаменту з питань культури, національностей та релігій ЛОДА Наталія Гамкало, яка підтримала вимоги учасників акції.

За словами представників закладів культури, які пікетували ЛОДА, з цією проблемою вони звернулись до Мінкульту і депутатів ВРУ від Львівщини. «Ми хочемо бути самостійними, яким є зараз. Нам не потрібне двовладдя», – заявила репортерові ZIK директор музею »Бойківщина» з м. Самбір Роксолана Данчин.

Натомість інтернет-видання «Zaxid.net» інформує сьогодні, 28 липня, в повідомленні «Працівники культури протестують проти рішень Львівської обласної ради»:

«Працівники установ культури Львівської області сьогодні пікетували ОДА, протестуючи проти змін у підпорядкуванні галузі. Працівники музеїв, театрів, бібліотек, училищ принесли до входу в установу граблі, на які весь час, на їхню думку, наступає держава в своїй культурній політиці.

Суть проблеми полягає у рішенні Львівської обласної ради від 10 червня 2012 року «Про окремі питання забезпечення належної діяльності комунального підприємства та виконання повноважень Львівської обласної ради» та від 08 липня 2014 року № 1140 «Про окремі питання забезпечення управління об’єктами спільної власності територіальних громад області», якими встановлено нові істотні зміни у роботі закладів і установ культури. Зокрема, управлінню майном спільної власності  Львівської обласної ради фактично надаються повноваження галузевого управління культурою, а саме затвердження організаційної структури, штатних розписів та визначення форм контролю за їх діяльністю; погодження призначення та звільнення керівників; затвердження статутів, змін та доповнень до них.

Крім того управління виступає засновником закладів, установ, організацій, підприємств, що належать до спільної власності територіальних громад області, а також здійснює відчуження нерухомого майна, вирішення питань пов’язаних з користуванням земельною ділянкою або її частиною та приймає рішення про припинення діяльності закладу, установи культури тощо. Тож занепокоєні працівники установ культури Львівської області оприлюднили заяву, у який, зокрема йдеться:

«Управління майном спільної власності, на нашу думку, лише наділило себе псевдолегальними повноваженнями влади, але не відповідальності. Всю повноту відповідальності від адміністративної до кримінальної і надалі несе керівник закладу культури. Але проект Статуту, запропонований закладам і установам культури, абсолютно нівелює інститут керівника та свободи колективу».

У заяві вказується, що відповідно до ст. 44 Закону України «Про місцеве самоврядування» обласні ради делегують місцевим державним адміністраціям  повноваження розвитку відповідних галузей, що є імперативною нормою. Цей закон не передбачає наділення повноважень розпорядника бюджетних коштів та управлінськими функціями обласних рад. Закон передбачає такі права лише для сільських, селищних, міських рад. Тобто повноваження галузевого управління обласними радами можливе лише після внесення змін до ЗУ «Про місцеве самоврядування».

«Фактично нас ставлять в умови, коли одним закладом культури управляють дві різні структури – управління майном спільної власності Львівської обласної ради та галузевий орган виконавчої влади, накази та доручення яких можуть бути діаметрально-протилежними. Запропонований порядок підпорядкування суперечить основній ідеї закладу культури», –вважають протестувальники.

«Ми сюди прийшли протестувати проти того, щоб нашу організацію, організацію культури, віддавали в підпорядкування комунального господарства. Ну, це неможливо. Як інститут культури по суті може бути підпорядкований якомусь керівництву, яке абсолютно нічого в цьому не розуміє? Театр просто перестане існувати, коли зверху над ним будуть люди, які не розуміються в цьому. Це просто неможливо! І я протестую проти цього, бо театр в таких умовах просто не виживе!», – наголосила артистка Львівського обласного академічного музично-драматичного театру ім. Ю. Дрогобича Ольга Дейнека.

Перше рішення про те, що культурні установи переходять під опіку комунального майна обласної ради було прийняте ще у 2012 році. Тоді при владі були Янукович і Ко, розповіла директор департаменту з питань культури ЛОДА Наталія Гамкало.

«8 липня 2014 року було прийняте ще одне додаткове рішення, яким повністю все управління галуззю культури, установи переходить під управління майном спільної власності. Нівелюється інститут керівника закладу культури, в якого забирають більшість повноважень», – зазначила Гамкало.

До пікетувальників вийшов голова бюджетної комісії ЛОР Ярослав Качмарик. За його словами, обласна рада боролася раніше з цим рішенням і приймала відповідні рішення: «Ці рішення можливо втілити зараз, коли змінилася влада. Але скажу одне: те робить обласна рада не піде на шкоду тим, хто працює в культурі».

Навіть попри це працівники установ культури висувають вимоги призупинити до проведення реформи місцевого самоврядування дію рішень Львівської облради, якими ці заклади перепідпорядковуються управлінню комунального майна спільної власності Львівської облради та винести ці зміни усі ці питання на публічне обговорення». 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів