Найбільше часу відвідувачі фестивалю «Ніч у Львові» витрачали на фотографування в кріслі міського голови

14:00 19 листопада 2013 р.

Фото до новини


Фото: city-adm.lviv.ua

А за номер у хостелі платили по 150 грн.

Ольга Швед розповідає сьогодні, 19 листопада, в публікації «У кріслі мера фотографувалися найдовше» в київській «Газеті по-українськи»:

«13 тисяч відвідувачів побували на фестивалі «Ніч у Львові». 15 листопада він відбувся уп'яте. За три дні пройшло понад 100 нічних екскурсій у музеях, театрах, храмах і підземеллях міста.

– Що вибираєш: екскурсію Личаківським цвинтарем чи Оперним театром? Обидві на 22-гу, – запитує у 30-річного Михайла Нечипорукадружина Галина з маркером і програмкою в руках.

– Давай сьогодні в Оперний, а завтра на цвинтар, – відповідає Михайло, налаштовуючи фотоапарат. – Погано, що багато всього одночасно. Доведеться пропустити виступ хору в Домініканському соборі. Дуже хотів послухати, ще й безкоштовно.

На фестиваль подружжя приїхало з міста Дубно на Рівненщині. Зупинилися у хостелі в центрі міста. 4-місний номер у ньому коштує 150 грн з особи.

У п'ятницю о 19.50 пара вирушає на виставу театру «Воскресіння». У дворику Ратуші горять смолоскипи. Жінка в білому вбранні запалює вогні на 2-метровому колі із залізних обручів посеред сцени. Навколо танцюють на ходулях актори в довгих чорних плащах із капюшонами. Згодом скидають їх і залишаються в яскравому одязі зі стрічками. Під пісню «Ой заграй ми, музиченьку» запускають феєрверки.

– Ця вистава є своєрідним вогняним ритуалом. Побудували її на бойківських та гуцульських звичаях. За основу взяли очищення вогнем – тільки він здатний звільнити й запалити наші серця, – каже директор театру «Воскресіння» Ярослав Федоришин, 57 років. Триває вистава 40 хв. На першу – вхід вільний, на наступні – по 30 грн.

О 20:45 на площі біля музею «Таємна аптека» зібралися близько сотні охочих потрапити на нічну екскурсію.

– Я квитки купила через Інтернет ще два тижні тому. Два останні забрала, 40 гривень віддала, – говорить 42-річна львів'янка Оксана Щур. На екскурсію прийшла з 9-річним сином Павлом. Їм видають лляні фартушки з логотипом аптеки.

– Люди добрі, більше 27 чоловік впустити не можу, приходьте через годину або завтра, – вусатий охоронець перевіряє квитки. Частина натовпу розходиться. Аптеку «Під Угорською короною» заснували 1772-го.

– Я – хранителька однієї з найдавніших аптек у Львові, – жінка в зеленій мереживній сукні запрошує глядачів спуститися до підвалу крученими залізними сходами. – Я вам сьогодні покажу, як варити еліксир краси та молодості. І, можливо, поділюся рецептом еліксиру безсмертя давніх алхіміків. Головне – це віра в дію препаратів, а не порошки, з яких вони зроблені.

У тісній кімнаті пахне ліками, горять свічки. Гід у ступці запалює кольорові порошки у пробірках, дає глядачам понюхати їх, дозволяє самостійно змішувати складники. Екскурсія триває 40 хв.

– Головні убори треба в театрі знімати, – робить гостям зауваження наглядачка в хутряному жилеті у вестибюлі Львівської опери. – Як у церкву заходите, шапки ж знімаєте.

Деякі чоловіки слухаються її. О 22:00 групу із 30 осіб водить гід Петро Радковець, 49 років.

– Перший камінь у фундамент театру заклали в червні 1897-го. А для глядача його відкрили через 13 років, – дерев'яною тростиною гід показує на вестибюль. – Вартість будівництва становила 2,4 мільйона австрійських крон, це були шалені гроші (річний заробіток пралі становив тоді 120 крон. – «ГПУ»).

У дзеркальному залі через технічні шуми чути спів дзвінкого мелодійного голосу.

– Зараз лунає оригінальний запис Соломії Крушельницької, – пояснює гід. Грають платівки, записані у Варшаві 1903 року. Тоді співачка приїжджала на гастролі. – Соломія Крушельницька була першою жінкою-автомобілісткою в Україні. Кермувати співачку навчив її чоловік Чезаре Річчоні ще в Італії. Кажуть, вона дуже лихо ганяла італійськими вулицями у 1920-х.

Опівночі 30 осіб, які першими зареєструвалися на екскурсію, потрапляють у кабінет міського голови. Найбільше часу гості витрачають на фотографування у кріслі мера Львова Андрія Садового.

Під час фестивалю громадський транспорт продовжив роботу до першої ночі. А кав'ярні та ресторани працювали до ранку.

195 порцій цукрової вати продав 27-річний Данило Кущовий за перший день фестивалю «Ніч у Львові». Апарат з її виготовлення встановив на Площі Ринок, біля під'їзду власного будинку. Із квартири провів електричний подовжувач. Робив вату з 20.00 до третьої ночі. Витратив 10 кг цукру. Велику порцію вати продавав за 15 грн».

«ЩЛ» повідомляв про цей фестиваль у публікаціях «Ніч у Львові» стартувала вогняними виставами», «Під час другої «Ночі у Львові» в його музеях, храмах і театрах побували шість тисяч відвідувачів», «Львів готовий приймати гостей і вдень, і вночі, – ЗМІ (відео)» та «Упродовж п’ятої «Ночі у Львові» не спали її 13 тисяч відвідувачів (відео)».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів