«Ніч у Львові» стартувала вогняними виставами

19:59 16 листопада 2013 р.

Фото до новини


Фото: sumy.ua

На час проведення цього фестивалю рух електротранспорту продовжено до 01:00.


Відео: Zaxid.net

Як повідомляє сьогодні «Gazeta.ua», 15 листопада у Львові стартувала осіння «Ніч у Львові». У репортажі про цей фестиваль Ольга Швед розповідає:

«Львів'яни та гості міста можуть відвідати понад 100 нічних екскурсій, театралізованих дійств, мистецьких перформансів у музеях, театрах, храмах, підземеллях, галереях. «Ніч у Львові» – це великий проект, який включає в себе два фестивалі – в липні і в листопаді.

Мета – популяризація музеїв, театрів, установ, які є у Львові. Щороку фестиваль відвідує близько 15 тисяч осіб.

У першу ніч свою програму «Нічна феєрія» глядачам представив театр «Воскресіння». Актори занурили глядачів у справжню вогняну атмосферу. Перша вистава відбулася у дворику Львівської Ратуші та була безкоштовною.

Подивитися зібралося кілька тисяч охочих. Актори представили феєричну вогняну програму під чудову музику, експериментували і вогнем, феєрверками, ходили на ходулях та танцювали.

«Ця вистава є своєрідним вогняним ритуалом, вона побудована на бойківській та гуцульській темах. У концепції вистави лежить ритуал очищення вогнем, адже лише вогонь здатний очистити та запалити наші серця», – розповів директор театру «Воскресіння» Ярослав Федоришин.

Ще з сьомої вечора центральна частина міста була заповнена туристами та охочими відвідати заходи, які розпочиналися через годину. На деякі екскурсії та виставки безкоштовна реєстрація закінчилася ще кілька тижнів тому.

На більшість екскурсій можна було придбати електронні квитки чи просто стати в чергу. З восьмої вечора на площі Музейній біля Домініканського Собору вишикувалася черга охочих відвідати підземелля, що проходять під містом.

«Неймовірно чудовий фестиваль. Ми просто не знаємо, що обрати, багато цікавий заходів відбуваються в один і той самий час. Підемо напевно в Оперний театр на екскурсію та в Таємну аптеку, а потім у кабінет мера Львова», – каже Надія Книш з Харкова.

У музеї «Палаццо Бандінеллі» відбувся нічний показ мод «Bandinnelli Fashion Night». У приміщенні музею свої колекції модного одягу представили відомі дизайнери Lviv Fashion Week. Серед багатьох колекцій були роботи дизайнерів Оксани Пєкної, Оксани Басараб та Ольги Волобуєвої.

Багато охочих захотіли відвідати нічні екскурсії у одній із найстаріших аптек Львова. Аптека «Під Угорською короною» заснована 1772 року на колишній Бернардинській Александром Лошан де Бер'є.

Назва аптеки пов'язана з тим, що, за легендою, поряд у Бернардинському монастирі певний час перебували реліквії Св. Стефана – короля і покровителя Угорщини. На інтерактивну та театралізовану екскурсію зголосилося більше сотні туристів.

Нічний урок малювання руками від художниці Соломії Ковтун проходить у п'ятницю та суботу у галереї «Зелена канапа». А більш старше покоління львів'ян та відвідувачів обрали екскурсії Личаківським цвинтарем, відділом давньої історії України Львівського історичного музею, зустрічі з відомим львовознавцем Ільком Лемком «Львів і європейськість».

З музичної та танцювальної програми – концерт хору «Soli Deo» в Домініканському соборі та Школа аргентинського танго «Барріо де Палермо». Відвідати вокально-танцювальний перфоманс «Ніч в обіймах чар» з Юрієм Гнатковським можна у Палаці Мистецтв на вул.Коперника, 17.

Опівночі відбулась екскурсія в кабінет міського голови Львова. Зустрічав відвідувачів нічний бургомістр. Загалом на екскурсію записалось 30 осіб. Були і львів'яни, і мешканці інших міст: Києва, Тернополя, Кіровограда та інших міст.

Цього разу багато вистав та екскурсій відбудуться вперше. Вночі свої двері для відвідувачів відкриває Оперний театр, Палац Потоцьких, у Львівській обласній філармонії – «ніч у стилі ретро», театр тіней «Див» презентує свою нову програму, а музей скульптури Івана Дзиндри вперше запрошує на нічну екскурсію.

Відомий львовознавець Ілько Лемко запрошує на цифрову екскурсію з використанням доповненої реальності. Не менш цікавими будуть екскурсії найбільшим банком Західної України «Кредобанк», на Личаківському цвинтарі, екскурсії «Чудо-бусом» та багато інших.

Громадський транспорт під час фестивалю продовжив свою роботу до 1.00 години ночі. А заклади харчування, львівські кав'ярні та ресторани працювали до півночі.

Осіння «Ніч у Львові» триватиме до 17 листопада».

Своєю чергою, прес-служба міської ради інформує, що спланувати індивідуальну програму нічних екскурсій та придбати квитки он-лайн на фестиваль «Ніч у Львові» можна на офіційному туристичному порталі міста lviv.travel. 

Окрім того, як повідомили в ЛКП «Львівелектротранс», на час проведення фестивалю «Ніч у Львові» – 15-17 листопада – до 01:00 продовжено рух електротранспорту: трамваїв №№ 2, 3, 7, 9а, 10, а також тролейбусів №№ 2, 10, 12, 13 та 25. 

Прес-служба міської ради повідомила також, що на фестивалі «Ніч у Львові» з 19:00 до 24:00 перед Домініканським собором на площі Музейній, 1 працюватиме благодійна крамничка. Зокрема у ній можна буде придбати особливе печиво «Ніч у Львові», чай, каву та інші смаколики.

Уже традиційно пригощає в цій крамничці соціальна пекарня «горіховий дім». Оскільки її місією підтримка «Центру для жінок, що опинились у кризовій ситуації», придбавши печиво благодійна крамничка, кожен може приєднатися до доброї справи.

У суботу в 22.00 та 23.00 гостей фестивалю запрошують також на «Вечірню феєрія львівського ретро» в обласній філармонії по вулиці Чайковського, 7.

А о 22.30 – на світові хіти від «Віртуозів Львова» в музеї «Палаццо Бандінеллі» на площі Ринок, 2

Натомість у неділю о 20:00 – на концерт «Від бароко до сучасності» від «Collegium musicum» у Гарнізонному храмі святих апостолів Петра і Павла по вулиці Театральній, 11.

А о 21.00 – на відкриті зустрічі з відомим львовознавцем Ільком Лемком у великій сесійній залі Львівської міської рада.

Також у неділю о 21.00 та 22.00 – «Ніч у палаці Потоцьких» по вулиці Коперника, 15

А о 21.30 та 22.00 – «Емоційна екскурсія «Нічна варта Львова» в музеї-ресторації «Гасова лямпа» по вулиці Вірменська, 20.

Натомість піша екскурсія «Бізнес по-львівськи» розпочнеться о 22.00 на площі Ринок.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів