День вишиванки святкують у Львові (фото)

15:07 18 травня 2023 р.

Фото до новини

З нагоди святкування Дня вишиванки, сьогодні, 18 травня, біля Львівської ОВА жителі міста та представники влади спільно виконали Державний Гімн України.

Про це інформує пресслужба ЛОВА, пише Dailylviv.com.

День вишиванки – молоде свято. У 2006 році студентка Чернівецького національного університету запропонувала прийти на лекцію у вишиванках. Її одногрупники та викладачі радо підтримали ініціативу. Відтоді традиція відзначати День вишиванки поширилася по всій Україні та навіть за її межами – зараз це свято відзначають у 60 країнах. 

Вже вдруге Україна відзначає це свято в умовах повномасштабного російського вторгнення.

«Завдяки силі й сміливості наших воїнів українська вишиванка тепер – світовий тренд. Це наша  ідентичність, наш оберіг. Хрестик за хрестиком, вишиванки утворюють нашу національну броню! Найбільше чекаю на той час, коли наші захисники та захисниці змінять піксель на вишиванки, щоб святкувати День нашої перемоги. Коли повернуться з-за кордону всі, хто змушений був стати біженцями. Коли зберуться всі наші справжні іноземні друзі, щоб привітати нас з тим, що ми разом змогли відстояти себе і мирне майбутнє цивілізованого світу. А поки – продовжуємо нашу боротьбу. Впевнено та безстрашно, як це робили наші пращури. За свою рідну землю, заради спокійного майбутнього для дітей України, за синьо-жовтий стяг, українську мову, традиції та вишиття. Заради того, що робить нас нами. І готуймо наші найкращі вишиванки – бо перемога точно буде за нами!», – наголосив начальник Львівської ОВА Максим Козицький.

Музичний супровід заходу забезпечили музиканти гурту «ДикоBrass», а також лідер гурту «МЕРІ» Віктор Винник. Вони виконали відомі українські пісні, що входять до музичної культурної спадщини України. 

Нагадаємо, щороку в третій четвер травня відзначають Всесвітній день вишиванки. Це свято покликане сприяти єдності й культурному відродженню всього українського народу.

Ідеєю свята є збереження українських цінностей та їхня популяризація серед молоді й населення загалом. Такі дії мають глибокий контекст, адже йдеться про вираження своєї національної та громадянської позиції, культурну освіченість та духовну свідомість. 

Сокальська вишивка претендує на об’єкт нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО

Новонародженим на Львівщині дарують вишиванки

Карта в центрі Львова демонструє різноманітність вишиванок

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів