За те, що 61 людина загинула і ще 160 були поранені, у Львові судять екскагебіста (доповнюється)

21:36 21 жовтня 2022 р.

Фото до новини

Галицький районний суд міста Львова розпочав підготовче судове засідання у справі 71-річного Олександра Косторного, якого обвинувачують у коригуванні російських ракетних ударів по Яворівському полігоні.

Про це повідомляє «Судовий репортер», пише Dailylviv.com. Вранці 13 березня 2022 року Росія випустила 30 ракет по Яворівському військовому полігону. З них 8 влучили в ціль, решту — збили системи протиповітряної оборони. На полігоні тоді тренувалися сотні мобілізованих солдатів, офіцерів, курсантів й іноземних добровольців. Унаслідок обстрілу загинула 61 особа, 160 було поранено.

Через три місяці спецслужба затримала у Львові 72-річного проросійського діяча й ветерана КДБ Олександра Косторного. За версією слідства, незадовго до обстрілу він передав Росії карти полігону із позначеними військовими об’єктами.  За такий злочин передбачено понад 10 років ув’язнення.

На початку засідання адвокат обвинуваченого Ярослав Гандзюлевич заявив відвід прокурору Андрієві Никерую. На його думку, під час досудовго розслідування прокурор порушив право Косторного на захист. У засіданні оголосили перерву, щоб прокурор ознайомився з текстом клопотання.

Наступне засідання суддя Віктор Романюк запланував на 17 листопада. 

Нагадаємо, в кінці червня поточного року у Львові затримали 71-річного місцевого мешканця, якого запідозрили в коригування ракетних ударів.

Слідчі вважають, що на початку березня Косторний у месенджері «Telegram» передав двом представникам РФ інформацію про розташування військовослужбовців і техніки ЗСУ на Яворівському полігоні. А саме начебто надіслав карту Міжнародного центру миротворчості та безпеки й особисто позначив місця, куди потрібно завдати ракетні удари. 

Косторний не визнає провину, каже, що не причетний до загибелі людей. Після судового засідання він розповів журналістам, що надсилав не карту, а схему риболовно-мисливських угідь. Інформацію начебто передав знайомому, щоб показати, де збирає гриби, оскільки займається цим вже 50 років. Також львів’янин підтвердив пресі, що колись працював у радянському Комітеті державної безпеки (рос. Комитет государственной безопасности — КГБ).

Захисник переконує, що на схемі, яку обвинувачений нібито напередодні ракетних ударів надсилав представникам РФ, взагалі немає жодних позначок. 

«Немає причинно-наслідкового зв’язку між схемою рибальського господарства Старичі і ракетним ударом — це різні, не взаємопов’язані між собою речі», — сказав журналістам Гандзюлевич. 

Дії Косторного кваліфікуються як державна зрада (ч. 1 ст. 111 ККУ). Йому загрожує до 15 років позбавлення волі до 15 років з конфіскацією майна або без такої. Наразі чоловік з червня утримується під вартою без можливості внесення застави.

27 червня працівники СБУ прийшли до Олександа Косторного з обшуком і затримали його. Того ж дня слідчий оголосив йому підозру у державній зраді, а Галицький райсуд Львова відправив у СІЗО.

До 1990 року Олександр Косторний служив у КГБ/КДБ.

«У дев’яностому році мені було запропоновано продовжити службу негласно. Я написав рапорт на звільнення, хоча планувалося, що я продовжуватиму служити. Цей статус називається «офіцер чинного резерву». Але це був початок 90-го. А потім був серпень 90-го - і комітету не стало. Відповідно всі зобов’язання, які органи мали переді мною, зникли», — розповів Косторний «Ґратам» із сумом у голосі.

З 90-х років Олександр Косторний був керівником організації «Російське товариство імені Пушкіна» і неодноразово безуспішно балотувався до Верховної Ради від проросійської Прогресивної соціал-демократичної партії. Конфліктував з місцевими націоналістами. У 2015 році, після перемоги Євромайдану, ультраправі зірвали з Косторного георгіївську стрічку, коли він прийшов покласти квіти на Пагорбі слави 9 травня. А у 2017 році обласна влада виселила з офісу «товариство імені Пушкіна».

Цікаво, що суддя Віктор Романюк кілька років обіймав посаду начальника юридичного відділу ТОВ «Краківський ринок» і володіє 2% статутного капіталу цього товариства.

Крім цього, суддя Віктор Романюк мав 12% ТОВ «Дари Львівщини», що володіло Винниківським ринком.

Львівського генерала-депутата засудили до 6-річного ув'язнення

Ексголовного тюремника Львівщини Михайла Дзюдзя судитимуть

ВАС звільнив з-під варти Михайла Дзюдзя

СБУ затримала львів'янина, який поширив відео ракетного обстрілу критичної інфраструктури у Львові

В Укрзалізниці виявили чотирьох російських агентів: хто вони

Російські диверсанти намагаються проникнути в силові підрозділи або органи влади

У Львові на гарячому зловили диверсанта, який малював мітки: що з ним зробили (відео)

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів