Суд у Львові арештував антивакцинатора Остапа Стахіва: застава - мільйон гривень

16:40 18 листопада 2021 р.

Фото до новини

Суд у Львові арештував відомого львівського антивакцинатора Остапа Стахіва, якого звинувачують у поваленні конституційного ладу в Україні.

Прокурори просили арештувати Стахіва на два місяці з альтернативою внесення застави в мільйон гривень. Суддя задовольнив це клопотання й ухвалив рішення про арешт до 16 січня з можливістю внести заставу у мільйон гривень. Після її внесення Стахів буде зобов'язаний не покидати місто Львів без згоди слідчих.

Про це повідомляє BBC-Україна, пише Dailylviv.com

16 листопада СБУ заявила, що заблокувала антивакцинаторську мережу, одним із лідерів якої вважають 36-річного львів'янина. Правоохоронці вважають, що активістів могли фінансувати росіяни.

У той же день зі Стахівим затримали ще одного учасника мережі, громадянина РФ.

Стаття 109 Кримінального кодексу України, за якою вручили підозру Стахіву, передбачає до 10 років в'язниці.

Сам Стахів вважає, що обвинувачення в поваленні конституційного ладу "не в'яжуться" з його діяльністю. Адже він називає себе засновником руху "Права людини", з яким і відстоює конституційні права.

Суд збирався обрати запобіжний захід Стахіву ще вчора, але чоловік не прийшов на засідання, зіславшись на поганий стан здоров'я, повідомили ВВС News Україна в СБУ.

Тоді ж суддя постановив привести підозрюваного під конвоєм.

Напередодні його прихильники повідомили про "викрадення" з лікарні у Сваляві. Там Стахів нібито лікувався.

Сьогодні підозрюваного доставили до суду, куди знову з'їхались його прихильники, незадоволені затриманням Стахіва.

Остап Стахів відомий як один з лідерів руху противників вакцинації від коронавірусу. Нещодавно за його сприяння у Києві відбувся кількатисячний мітинг противників вакцинації.

"Ми отримали у тому числі листування, у ході якого зловмисники підшукували зброю та співучасників, що мали захоплювати владу у відповідних регіонах. Потім вони збиралися створити на території України власні територіальні громади з "власною міліцією" та "економікою", - кажуть правоохоронці

Перш ніж стати відомим на всю країну, Стахів уже прославився у Львові. З початку пандемії він займався пропагандою у соцмережах, активно доводячи, що коронавірусу не існує, поширював фейки про вакцини.

За подібні неправдиві меседжі соцмережі не раз блокували чоловіка. Але він повертався і далі вів Telegram, Viber, Facebook (ці сторінки вже недоступні) та YouTube, де у нього майже 70 тисяч підписників.

На YouTube-каналі Стахів називає себе засновником руху "Права людини". Разом із прихильниками він записує відео з антивакцинаторських мітингів, принципово ходить без маски, називаючи її "намордником", штурмує поїзди та інші установи, де на вході вимагають свіжий ПЛР-тест чи сертифікат про щеплення.

Його відео та звернення набирали десятки та сотні тисяч переглядів, їх активно поширювали у соціальних мережах.

Місцеві ЗМІ пишуть, що чоловік також неодноразово приходив у covid-лікарні Львова й інших областей, намагаючись зірвати їхню роботу.

Сам Остап не раз проводив марші проти вакцинації у Львові, зустрічався з антивакцинаторами в різних регіонах, співорганізовував акцію антивакцинаторів у Києві 3 листопада. А наприкінці листопада знову закликав українців зібратись на мітинг "за свої права та свободи" перед Верховною Радою в Києві.

До пандемії Стахів також брав участь у різних вуличних протестах. Він був головою громадської організації "Ідея Нації", що декларувала боротьбу з незаконними забудовами Львова. Однак у 2018 році на одній з акцій чоловіка кинули у смітник та назвали "псевдоактивістом".

Остап Стахів зі Львова може пропустити акцію протесту в Києві 24 листопада, до якої закликав в інтернеті

Кирило Стремоусов з Херсона їде до Львова на суд над Остапом Стахівим

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів