Передала інформацію про місця перебування тероборони у Самборі: жінку посадили на 5 років

13:44 5 березня 2023 р.

Фото до новини

Самбірський міськрайонний суд Львівської області визнав громадянку винною у поширенні закликів до агресивної війни, глорифікації російських військових і розпалюванні національної ненависті.

Про це повідомляє «Судовий репортер» із посиланням на вирок від 2 березня, пише Dailylviv.com.

За матеріалами справи, у період із 18 березня до 15 червня минулого року у забороненій в Україні соцмережі «Однокласники» жінка, проставляючи відмітки «клас», поширювала публікації проросійського характеру. Це зокрема зображення російських військовослужбовців, символіка воєнного вторгнення російського нацистського тоталітарного режиму із літерами «Z» і «V» у кольорах державних прапорів РФ і терористичної організації «ДНР». У публікації зустрічаються заклики-гасла: «Молимся за вас! Храні вас Бог…», «Горжусь!», «поддержіваю», «поддержім», «нізкій покпон», «гєрой», «гєрой нашого врємєні», «богі войни», «Добрий, отзивчівий, бесстрашний. Про такіх говорят — соль землі», «поддерживаєм», «наша гордость», «Свєтлая Пам'ять», «Сіл вам, парні, і дальнейшіх побєд!».

В іншій публікації зображено особу в міліційній формі радянського союзу, яка нібито звертається до військовослужбовців Збройних Сил України, що потрапили в полон, словами: «Ну, гражданє бендеровци, найомнікі, наркомани і прочіє пі**си, кто на восстановлєніє Маріуполя, шаг вперьод!». Поширення цього допису, за висновком експерта, спрямоване на розпалювання національної ненависті.

Обвинувачена — пенсіонерка, раніше несудима. У судовому засіданні вона не визнала вину, пояснила, що користується соціальною мережею «Одноклассніки» із 2012 року. Жінка розповіла, що була учасником декількох проросійських груп і нібито, щоб її не виключили з групи повинна була проявляти активність і саме тому з початку повномасштабного вторгнення РФ в України вона ставила відмітки «клас» під деякими публікаціями інших учасників. Однак переконувала, що так вона висміювала подібні твердження, «тролила» (насміхалася, хизувалася), а не підтримувала дії країни-агресора, її президента та армію. Пенсіонерка говорила, що інших відміток вона не вміє ставити, а тому проставляла відмітку «клас», а жодного умислу на підтримку російської армії та розпалювання національної ворожнечі не мала і начебто переживає за події, які відбуваються тепер в Україні.

У суді допитувала експерт, яка проводила лінгвістичну експертизу. На запитання прокурора з приводу значення слова «тролити», яке використовувала обвинувачена як спосіб свого захисту, експерт пояснила, що це спосіб спілкування, ведення розмови з метою провокації, для умисного ведення суперечки, висміювання, а сама відмітка «класс», яку проставляла обвинувачена під дописами не має таких ознак, а значить підтримку, позитивне ставлення, вподобання.

Суд критично поставився до показань обвинуваченої, що вона переживає за українських військових та долю України, оскільки з переписування в соцмережі з іншою особою вбачається, що вона навпаки скаржиться, а також по суті передала інформацію про місця перебування територіальної оборони у місті Самборі. Крім того, ще в вересні 2021 року обвинувачена листувалася, в якій було прохання щодо отримання нею російського громадянства.

Крім того, на противагу проросійським сайтам чи соцмережам обвинувачена не представила будь-яких інших патріотичних публікацій, які би вказували про її ставлення до української державності. Натомість жінка наводила тільки загальні вислови про свій побут, про котів, чиєсь волонтерство. На думку суду, обвинувачена так і не усвідомила, що, проставляючи позначку «класс», вона як мінімум поширювала незаконний матеріал на власній сторінці і щонайменше це могли бачити і читати 11 її «підписчиків», або тридцять двоє «друзів», або бачити відвідувачі 21 групи, в якій вона брала участь.

Жінку засудили до 5 років позбавлення волі. До набрання вироком законної сили запобіжного заходу їй не обирали з огляду на належну процесуальну поведінку.

Компʼютер, два планшети і мобільний телефон, вилучені як речові докази, будуть конфісковані у дохід держави.

Заробила у Криму медаль, російську пенсію і 12-річне ув'язнення: суд у Львові

Мотринець захищає Стріжкова за антиукраїнське базікання в інтернеті, - суд у Львові

В Укрзалізниці виявили чотирьох російських агентів: хто вони

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів