60-річний львів’янин отримав 2 роки умовно за пропаганду війни: він працює для АЕС

15:00 9 листопада 2022 р.

Фото до новини

Ігор Сергієнко за професією — радіомонтажник, спеціалізується на виготовленні приладів контролю для атомних електростанцій.

Про це повідомив Судовий репортер, пише Dailylviv.com.

Франківський районний суд міста Львова визнав винним 60-річного львів’янина, який в «Однокласніках» розповсюджував пости антиукраїнського змісту та на підтримку війни. Його звільнили від відбуття 3-річного тюремного покарання з іспитовим строком 2 роки, конфіскувавши ноутбук, з якого велася активність в інтернеті. 

За інформацією з обвинувального акту, чоловік у забороненій в Україні соцмережі «Однокласнікі» поширював матеріали з публічними закликами до розв’язання воєнного конфлікту. Подібного роду матеріали він розповсюджував з 1 березня по 16 квітня 2022 року, тобто після початку повномасштабного вторгнення РФ.

До суду надійшла угода про визнання винуватості.

Прокурор Тарас Гаранджа підтвердив, що сам запропонував угоду. Пояснив, що одна з причин — швидкий розгляд справи в суді і притягнення особи до кримінальної відповідальності. Прокурор не бачив підстав досліджувати всі докази, тому що вони ніким не оспорюються.

60-річний Ігор за професією — радіомонтажник, спеціалізується на виготовленні приладів контролю для атомних електростанцій. Захисник наданий йому від Центру надання безоплатної правової допомоги.

Чоловік робив не власні публікації, а перепощував чужі. У стрічці новин він лайком чи смайликом «сльози» реагував на той чи інший допис. Після цього пост автоматично відображався на його особистій сторінці. Ігор не може точно сказати, які пости з тих, що тепер фігурують у кримінальному провадженні, він підтримав, а де поставив так званий «дизлайк». Пости ж поширювались незалежно від характеру реакцій.

1 березня цього року Ігор вперше розповсюдив публікацію з текстом «Z — паддєржі наших», а потім ще кілька подібних:

  • «За побєду, паддєржім наших. За побєду. За побєду задача будєт виполнєна».
  • «Паддєржим Путіна. Паздравляєм с началом асвабаждєнія атєчєства».
  • «Нацисти 19 ракєтной брігади укрорєйха, каториє пускают точкі-У па тєріторіі ЛДНР і РФ, в том чіслє па Данєцку».

Крім цього, на особистій сторінці львів’янина  з’являлися пости про загиблих «ЛДНРівців» чи так звану ліквідацію українських «неонацистів».

  • «Украінскіє позіциі равнять с зємльой, чтоби ні одна (*ука) прієхавшая пастрєлять русню в живих нє асталась. Плєнних нє брать. Смєрть бандеровскім свалачам».
  • «Расія бросіла визов Амєрікє. Ідьот вайна за передєл міра, протів фашизма, в каторой Расія ваюєт за будущіє сваіх пакалєній. Будьтє мужествєннимі, паддєржитє сваю родіну».
  • «Расію нє астановіть, бандеровщіна будєт унічтожена».

Також на сторінці Сергієнка містилося декілька постів про військових полку «Азов» на кшталт:

«Украінскіє нацисти батальона «Азов» распялі на крєстє і заживо сожглі донбаскаго апалчєнца..».

Суддя Франківського районного суду міста Львова Василь Кузь вперше слухав справу щодо пропаганди війни, тому детально з’ясовував усі обставини.

Він уточнив у чоловіка, в чому він визнає себе винним, наводячи йому опублікований допис:

«Азовци дєржат в заложніках мірних афіцеров НАТО і Франциі, ФРГ, Брітаніі і нєйтральной Швециі, случайно оказавшихся в Маріуполє. Мірниє афіцери просят евакуационний корідор до Польской граніци, і оркєстр, і цветы. Тюльпани уже подвєзлі».

— От ви визнаєте себе винним і стверджуєте, що тюльпани вже підготували? Чого ви себе визнаєте винним? Що в цьому полягає злочинного?  — уточнює суддя Василь Кузь.

— Як мені потім пояснили, так працює та соцмережа. Там, як би ти не відреагував на то, що з’являється на тій стіні, то все з’являється в тому вигляді, що ти ото розповсюджуєш. Якщо ти даже негативно щось висловиш, то воно все  одно з’явиться, — намагався пояснити Ігор.

— Який заклик є до війни? Звідки ви такі дані взяли, що «Азовци дєржат в заложніках мірних афіцеров НАТО» (в пості про тюльпани — ред.).

— То не пост від мого імені, то пости ті, що там були.. Немає жодного посту, який я писав.

—  А хто писав?

— Ну там з’являється, сторінка біжить в цих «Однокласниках», там з’являється багато. Обвиняється те, що я розповсюджував.

— А як ви тоді розповсюджували?

— Якщо ти там лайкаєш, чи «сльози» поставиш, чи ще щось, воно все з’являється на особистій сторінці, з тим посиланням, що ніби я розповсюджую.

— Чи правильно суд розуміє, що ви тільки погодились з тим текстом, який уже був?

— Так. Я винен в тому, що взагалі на то реагував, і туда ліз.

Суддя ще раз зачитав обвинувачення і запитав чоловіка, чи він розумів, що після реагування на дописи вони з’являються на особистій сторінці.

— Даже, якщо я не повністю то розумів і знав, то я все одно винен, — резюмував підсудний.

«Затвердження угоди про визнання винуватості — є не обов’язком суду, а правом суду… Я змушений з’ясувати наскільки ви розумієте те обвинувачення, в чому визнаєте себе винним», — сказав суддя.

Обвинуваченого спитали, чому він лайкнув допис: «Кагда русскій народ начінаєт аб'єдінятся, сільнєе нашего народа в міре нєт нікаго».

— Ви і надалі вважаєте, що сильніше російського народу немає нікого? 

— Ні, не вважаю.

— Як на вашу думку, хто найсильніший народом тепер є? — поцікавився суддя Кузь, але відповіді так і не отримав.

За матеріалами справи, чоловік лайкнув пост наступного змісту:

«Специально для тєх кастрюлєголових украінцев і хахлов, каториє заходят ко мнє на страніцу. Хотітє знать мою пазіцію? Я за ополчєнцев на Донбасє, за Луганск і Данєцк. Я также счітаю, что Крим — ета Расія. Я уважаю Путіна. Я протів геноцида і убійств».

Тепер у суді він від таких симпатій відхрещується.

— Скажіть, будь ласка, якщо взяти зараз дії Росії і безпосередньо головнокомандувача президента Путіна, він не вчиняє геноциду і вбивств проти українців? — запитав суддя.

— Вчиняє і агресію вчиняє.

— А чого ви лайкнули, що ви за Путіна тоді?

— Я не за Путіна, мені той Путін знаєте до якого місця…

— Так кажете, що уважаєте його..

— То в пості кажуть, що уважають.

— А ви погодились.

Далі суддя зачитує пост: «За Путіна. За армію. За атєчєство».

— Що ви вважаєте своєю вітчизною? 

— Україну. Я весь час тут жив, працював, — запевнив обвинувачений.

Після чого Ігор почав виправдовуватись, що міг поставити дизлайк, але публікації однаково відображалися на його сторінці.

Суддя перепитав у прокурора, якщо обвинувачений ставив дизлайки допису, чи інкримінується йому це як розповсюдження. Прокурор підтвердив, що так.

«Це є розповсюдження тому, що воно з’являється на його сторінці і доступне широкому колу осіб… Дизлайк… Я не пригадую його таких реакцій на дописи. Там є дописи, які він вважає класними… Деякі дописи він вважає сумними. А такі, що не погоджується, там такого немає», — сказав прокурор Гаранджа.

Чоловік, наприклад, схвалив пост про анексію Криму («8 лєт назад 16 марта 2014 в Республікє Крим састоялся рєфєрендум о вхождєніі в састав Російской Фєдєраціі. Никак не налюбуюсь».) і думку, що Крим є російським. На запитання суду пояснює, що вважає так тому, що не можде вільно туди поїхати.

—   Фактично, то територія України, ми не можемо нею користуватись, і вільно там пересуватись. Нічого не можемо робити.

—     Тобто є російський? — уточнив суддя.

—     Поки що так. Ну я не юрист..

—     Якщо ви лайкали, то були проти чи за?

—     Я то сприймаю, що я не можу ні туди поїхати, ні там віддихнути, нічого там зробити, то моє чи не моє?!

—     Правильно суд розуміє, що виключно з тих підстав, що ви не можете туди поїхати, ви вважаєте Крим російським?

—     Так…

Заробила у Криму медаль, російську пенсію і 12-річне ув'язнення: суд у Львові

Мотринець захищає Стріжкова за антиукраїнське базікання в інтернеті, - суд у Львові

У Перемишлі затримали агента ҐРУ: що робив

В Укрзалізниці виявили чотирьох російських агентів: хто вони

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів