Паркувальний булінг у Львові: як захиститися і хто за це заплатить

12:48 19 лютого 2021 р.

Фото до новини

У паркувальній сфері Львова з точки зору в юриспруденції відбувається правове свавілля. Інспектори з паркування цькують або займаються булінгом щодо водіїв квазіправовими методами.


Відео: Львівський пресклуб

По це на пресконференції у Львівському пресклубі “Як захиститися від паркувального рекету у Львові?” заявив правовий експерт Ярослав Жукровський, пише DailyLviv.
 
Він перелічив п’ять головних аргументів на підтвердження свого висновку.

“По-перше, інспектори з паркування дуже часто складають завідомо незаконні постанови про притягнення до адміністративної відповідальності. Це підтверджується судовою практикою яка зокрема стосується міста Львова і Львівської області.

По-друге, не створені умови для паркування, і ніхто за це не відповідає. При цьому, що стаття 152-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачає таку відповідальність для операторів паркування. Виникає риторичне запитання: чи були адміністративно покарані оператори паркування за неналежну роботу?

По-третє, дуже часто постанови про притягнення до адміністративної відповідальності свідомо, мабуть, не надсилають водіям, які, ймовірно, порушили правила паркування. Це призводить до того, що ці постанови набувають законної сили, й далі вони їх  передають в державну виконавчу службу для відповідного стягнення. І, зрозуміло, на водіїв накладають штрафи, заборони.

По-четверте, дуже часто водії не обізнані зі своїми правами і механізмами реалізації захисту своїх прав у разі незаконного і свавільного порушення з боку паркувальників.

Зокрема, судовий збір за оскарження неправомірної постанови про притягнення до адміністративної відповідальності становить 454 грн, а штраф, наприклад, - 255 грн. Здебільшого оскаржують ті, для кого це питання є принциповим і для кого є важливо довести свою правоту.

Якщо суд виграє водій, то судовий збір оплачує львівське комунальне підприємствро, яке займається паркуванням.

По-п’яте, повна відсутність належного контролю за діяльністю комунальних підприємств. У цій сфері маємо безлад і відверто неефективне управління”,- розповів Ярослав Жукровський.

Правовий експерт проаналізував судову практику, яка стосується притягнення і оскарження постанов про адміністративну відповідальність.  

“У 2020 році у Львівській області і у місті Львові водіями було оскаржено близько 125 постанов про притягнення до адміністративної відповідальності за порушення правил паркування. Третина з них судами була скасована. Зокрема в них йшлося про такі правові підстави. Перше: дуже часто інспектори складали протокол на власника, а не на водія. Друге: дуже часто інспектори складали протоколи на керівників юридичних осіб. Третє: суди скасовували постанови за неналежність розміток на парковках, невідповідність цих парковок держстандартам, за відсутність належних доказів, які підтверджують вину водія. Для прикладу, коли мова йде про Т-подібні перехрестя - за відсутність реальних перешкод у здійсненні руху для інших транспортних засобів.

Часто інспектори з паркування вписували неправильні вулиці, де відбувалася правопорушення. Були випадки технічної невідповідності відеореєстраторів, якими фіксують порушення правил паркування,до вимог чинного законодавства”,- перелічив правовий експерт Ярослав Жукровський.

За його словами, інспектори, не роблять відповідних замірів, тому будувати судове рішення чи постанову про притягнення до відповідальності на припущеннях та уявних аморфних цифрах є неприпустимо.

Ярослав Жукровський також назвав ще одну підставу для скасування постанови про притягнення до адмінвідповідальності за неналежне паркування.

“Знаки, які встановлюють на заборону зупинки, не узгоджені з органами нацполіції. Водії звертаються до відповідних органів нацполіції і доводять це в судовому порядку, що такий знак - самовільно встановлений”, - наголосив правовий експерт.

Інспектори-паркувальники у Львові незаконно карають водіїв за протермінування стоянки (відео)

У центрі Львова бізнесмен з Австрії більше тижня не може визволити авто з-під снігу

У львів'ян забирають перепустки в центр, через те, що вони не мають, де припаркуватися

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів