На Львівщині безкарно вирубують 200-літні дуби: хто у змові

13:11 28 вересня 2022 р.

Фото до новини

У Стрийській ОТГ на Львівщині з початку війни активізувались незаконні вирубки.

З початком війни поблизу села Бережниця Стрийського районі на Львівщині активізувались незаконні рубки - як на території парку-пам’ятки садово-паркового мистецтва, так і в самосійних лісах, полезахисних і прибережних захисних смугах. Зокрема, рубають і 200-літні дуби, що мають не тільки економічну, але і історичну цінність.

Про це Dailylviv.com повідомила ГО "Дунайсько-Карпатська програма".

Село Бережниця розташоване за 8 км від Стрия. Колись воно було оточене лісами, зокрема, старими дубами. Зараз же від них - здебільшого пеньки.   

"Машини вивозили ліс практично щодня. Я неодноразово викликав поліцію. Поліція переконує, що не може нічого зробити, оскільки немає заяви від влади ОТГ, котра здійснює управління від імені територіальної громади . Я також звертався до керівника Стрийської ОТГ Олега Канівця. Але керівництво ОТГ досі не вжило заходів, щоб зупинити розкрадання", - каже місцевий мешканець, активіст Ігор Череватий. 

У 2018 році в с. Бережниця вже відкривали кримінальне провадження щодо вирубки самостійних лісів і в лісопарковій зоні. Екоінспекція тоді нарахувала збитки від незаконних вирубок на суму близько на 8 млн грн. Але нікого так і не покарали - минуло 5 років, судова справа досі триває. А головний підозрюваний, що проходив по цій справі, вже навіть повернувся з-за кордону, куди виїхав одразу ж, як справу відкрили. 

За приблизними оцінками, тепер встигли вирубати приблизно такі ж об'єми як у 2018 році. З початку війни зрубали сотні дерев. Зокрема, 200-літні дуби. І хоча формально ці території не належать до лісфонду, такі вирубки класифікуються як економічний злочин. Так, день за днем, в селі Бережниця грабують громаду та, загалом, український народ. Злочин це і стосовно довкілля. 

У збереженні цих лісів мали б бути зацікавлені і місцева громада, і держлісгосп, котрий міг би взяти їх на баланс, оформивши постійне користування. І господарювати у них належним чином, від чого мала б виграти і громада, і природа. Натомість, під прикриттям бездіяльності місцевої влади відбувається розграбування лісів, для відновлення котрих знадобляться десятки, а подекуди - й сотні років.

- Зважаючи на обсяги рубок, це діяння має ознаки злочину, передбаченого ст. 246 Кримінального кодексу України, - каже юрист, заступник керівника ГО "Дунайсько-Карпатська Програма" Анатолій Павелко. - На жаль, і поліція, і орган місцевого самоврядування у цій ситуації залишаються абсолютно бездіяльними, дозволяючи і далі нищити природу і обкрадати громаду. Очевидно, що така бездіяльність сама по собі є правопорушенням і вимагає належного реагування.

Екологи звинувачують Стрийський лісгосп у «сірих схемах» вирубування дерев

На Львівщині з'явиться лісова поліція і автоматичне анулювання лісорубних квитків

16 лісгоспів Львівщини приховують інформацію про пів мільйона гектарів лісів

Село на Львівщині повстало проти всіх лісорубів

На Львівщині затримали високопосадових розкрадачів лісу: головного лісівника і кількох підлеглих

Лісоруб відкуповувався 500 доларами за вирубування деревини у Національному природному парку

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів