16 лісгоспів Львівщини приховують інформацію про пів мільйона гектарів лісів

15:55 16 грудня 2020 р.

Фото до новини

Лісгоспи Львівської області не лише не проводять торги, але й не публікують взагалі ніякої інформації про те, як витрачають зароблені гроші.

Навіть за запитом в деяких неможливо дізнатися, що вони купують та за якою ціною, з ким укладають угоди й на яких умовах. 16 лісгоспів у Львівській області публікують інформацію про витрати у 11 разів менше за один лише Великоберезнянський лісгосп на Закарпатті. Про це йдеться у дослідженні Олександра Тартачного "НеProzorri лісгоспи", орпублікованого на сайті "Наші гроші.Львів", пише DailyLviv.

Шістнадцять лісгоспів Львівщини є державними підприємствами і мають у використанні майже  області. Хоча кожне лісове господарство працює на комерційній основі, серед їхніх зобов’язань також є охорона лісів, їхнє раціональне використання і відтворення.

Відслідкувати, на що саме витрачають кошти, які заробили на продажах лісоматеріалів, складно. Протягом 2019-2020 років 16 лісових держпідприємств Львівщини показали на Prozorro укладених угод лише на 1,73 млн грн. Серед цих коштів лише одну закупівлю провели за процедурою відкритих торгів. Це у 11 разів менше за один лише Великоберезнянський лісгосп на Закарпатті, який за аналогічний період здійснив закупівель на понад 19 млн грн.

Лісові господарства вважають, що не є замовниками і не підпадають під дію Закону України «Про публічні закупівлі». І лише, коли витрачають бюджетні кошти, повідомляють про це на Prozorro. В основному вони користуються Prozorro для участі в тендерах як учасники: продають деревину іншим установам, наприклад, для опалення.

Держлісагентство, Міноборони та комунальні підприємства обласної ради контролюють 588 тис. гектарів лісу або 84,7% від усіх лісових площ Львівщини. Найбільшу частку лісів Львівської області обслуговують структури Держлісагентства, це 478 тис. га, до складу якого входять 16 лісгоспів, національний природний парк, селекційно-насіннєвий центр та мисливське господарство.

Ні журналісти, ні екологи, ні будь-хто не можуть легко і безперешкодно перевіряти, куди лісгоспи витрачають гроші, зароблені на реалізації лісоматеріалів.

 Де у Львові можна придбати ялинку: перелік місць

Єврокомісія хоче, щоб Україна експортувала необроблений ліс

Уряд заборонив суцільні санітарні рубки в лісах Карпат

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів