Історія хабара мера Старого Самбора поліціянтам, - рішення суду у Пустомитах

15:39 8 лютого 2022 р.

Фото до новини

Пустомитівський районний суд Львівської області виправдав голову Старосамбірської міської ради Ігоря Трухима від звинувачень у пропозиції і передачі 2000 доларів поліції за непритягнення до кримінальної відповідальності.

Про це повідомляє «Судовий репортер» із посиланням на вирок від 1 лютого, пише Dailylviv.com

У 2017 році поліція розслідувала імовірне службове підроблення документів посадовцями Старосамбірської міської ради Львівської області при придбання сміттєвоза. У подальшому мер Старого Самбора передав начальнику міжрайонного відділу №1 УЗЕ Наполіції у Львівській області 2 тисячі доларів за непритягнення до кримінальної відповідальності.

У судовому засіданні Трухим вину не визнав. Він розповів, що з 2015 року і до цього часу перебуває на посаді голови Старосамбірської міської ради. У 2016 р. міськрада через систему «Прозоро» купила сміттєзбиральний автомобіль, який відразу ж був введений в експлуатацію. Однак у квітні 2017-го поліція почала розслідування кримінального провадження за фактом службового підроблення при закупівлі сміттєвоза і саму машину арештували. У подальшому в приміщенні міської ради та в нього вдома пройшли обшуки, під час яких нічого суттєвого не виявлено та в подальшому не встановлено будь-яких порушень при закупівлі сміттєвоза, і такі порушення не встановлені до сьогодні.

Працівник поліції, за словами мера, сам запропонував відкупитися і називав суму 5 тисяч доларів, яку потім зменшив до 2, розповідав, які проблеми це все створить йому на найближчих місцевих виборах.

Трухим вважає, що стосовно нього вчинено провокацію працівниками поліції, однак до правоохоронних органів не звертався щодо провокації злочину, оскільки не знав як себе вести в такій ситуації та боявся можливих неприємностей, бо це стосувалося працівників поліції.

Придбаний у 2016 році сміттєвоз повернутий громаді у 2018-му і працює за призначенням дотепер. Будь-кому з працівників Старосамбірської міської ради не пред’явлено підозри за фактом закупівлі того автомобіля.

Факт пропозиції неправомірної вигоди з боку Трухима не підтвердився дослідженими в судовому засіданні аудіо-, відео записами.

Матеріали НСРД, на переконання суду, свідчать, що працівники поліції були не тільки ініціаторами зустрічі з обвинуваченим, а й доволі «активними» ініціатороми в спілкуванні та провокували його.

Саме поліцейський запропонував меру зустрітись на  АЗС «ОККО» 29.11.2017 року на виїзді з міста.

Обвинувачений сказав: « хочу консультацію по машині». Оперуповноважений же давав беззмістовні відповіді по суті поставлених йому запитань, та виставив себе як ключову фігуру у прийнятті рішення по справі зі сміттєвозом, зокрема. показав доручення слідчого і наголосив, що справа до 15-го числа повинна потрапити в прокуратуру області на вивчення. При цьому намагався нав’язати Трухиму думку, що того хочуть «підставити», що у придбаного сміттєвоза інші характеристики, ніж вказані у тендерній пропозиції. Після того поліцейський різко перевів розмову на тему виборів в ОТГ, де кандидатом на пост міського голови повинен бути обвинувачений, та зазначив, що йому в тому може завадити притягнення до кримінальної відповідальності у справі з придбання сміттєвоза.

У розпачі мер запитав:  «Підкажіть, порадьте як дальше рухатися. … Прошу помогти. Я не говорю як посадовець, я говорю як колега з колегою».

Поліцейський запропонував йому самому назвати варіанти виходу із ситуації. Але Трухим тільки сказав: « В мене совість чиста, в документах, та, є проблеми. Тут реально немає жодних проблем, що я десь якусь гривню взяв … Совість чистєйша в мене».

На наступну зустріч у ресторані «Соняхи» оперуповноважений прийшов зі своїм шефом, який узяв ініціативу розмови на себе та настирливо вимагав від обвинуваченого озвучити його бачення шляхів вирішення проблеми, кажучи: «Я вам  тоже в голову не залізу і не знаю як». Трухим без будь-яких натяків на пропозицію хабара попросив в оперативних працівників людяного ставлення до себе, до його посади та перспективних намірів щодо розвитку регіону.

Натомість працівник поліції переконливо заявив: «Ми багато що можемо. Якби ми не знали вас, нас тут би не було. Допомогти багато що можемо. Я просто …», після чого обвинувачений запитав: «В який спосіб треба?».

Поліцейський відповів запитанням: «А які є способи вашої вдячності? На вашу думку». Трухим абстрактно повідомив, що таких способів багато.

Працівник поліції продовжив: «Ми готові вислухати, якщо ви не спішите. Бо ви мене в тупік намагаєтесь загнати і трошки не зручно. Ми з вами як не було бачимось третій раз і десь ви так, я, чесно кажучи, тоже десь ніяковію. Тому я десь слухаю вас. Можливо, я десь до кінця не розумію, тому хочу чути від вас, що ви там хотіли сказати».

Чоловіки вийшли на вулицю на перекур, де розмова продовжилася, під час якої обвинувачений запропонував оперативним працівникам свою допомогу: «може бути по структурі, може бути по такій людській допомозі».

Поліцейські зачепились за ці слова і стали закидувати його запитаннями, наполягаючи на конкретизації «допомоги». Один із них говорив: «Я хочу від вас почути в який спосіб ви хочете віддячитись, щоб я для себе розумів? Тоді ми про щось можемо говорити».

Далі правоохоронець сам сказав: «Ну кожен називає по-різному, фінансовий, надбавка до зарплати?». Тоді обвинувачений відповів: «Я готовий до цього на початковій стадії, щоб я на адвокатів не тратився. Просто по-дружньому, випити каву, ну залишитися друзями і нормально співпрацювати, дружити по життю і все».

Тоді поліцейський знову підказав: «Мова йде про абстрактні речі, що ви зробіть так, я вам фінансову допомогу дам». Обвинувачений відповів: « Думаєте , що я вам дам хабар, в жодному разі, я просто хочу, десь можу, мені просто сподобався людський фактор».

Коли ж співрозмовники повернулися в зал ресторану, Трухим абстрактно висловився: «Варіант такий, як я розумію, два можу сміло», на що поліцейський, запитав: «Два чого, сміттєвоза?», та отримав відповідь: «Ну ви вже не жартуйте».

Тоді працівник поліції сказав:«… Якщо ви зараз узгоджуєте якісь тисячі, то узгоджуєте ви і я не хочу …Би завтра ходили слухи, що … вимагав ДВІ ТИСЯЧІ ДОЛАРІВ… Дивіться єдине, що я хочу зрозуміти, що воно йде від вас … і десь я не хочу дурної слави. Ще раз, я не хочу, щоб завтра хтось ходив щось розказував, що [я] десь ПРОСИВ… ДВУШКУ ДОЛАРІВ… Мене цікавить чому ви готові допомогти заплатити такі кошти, якщо ви, ну десь, можливо, як кажете, не винуваті?». На це обвинувачений відповів: «В мене совість чиста».

Зрозумівши, що оперативні працівники вимагають 2000 доларів, Трухим сказав, що такої суми на даний час немає. Тоді поліцейський сказав, що коли гроші будуть, хай зателефонує його колезі.

Зі стенограми розмови слідує, що першим, хто сказав «Дві тисячі доларів» був саме оперативний працівник, а обвинувачений не виказував такої суми неправомірної вигоди.

Приблизно через тиждень чоловіки знову зустрічаються у ресторані, спілкуються на різні теми, обговорюють проблему безпритульних собак, Трухим запрошує працівників поліції приїхати до нього колись невимушено повечеряти.

Коли ж офіціант приніс рахунок і обвинувачений розрахувався, троє виходять із приміщення. На вулиці продовжують розмови про шкоду куріння для здоров’я, про погоду. Працівник поліції звертається до обвинуваченого: «…Що ще  скажете доброго?» , а той відповідає : «Я знаю що? Ну , то що ми говорили, воно…», «…то що я говорив, воно за мною є. Воно є зараз». На це правоохоронець реагує словами: «То ми вас почули, я вас в принципі зрозумів». Чоловіки сідають до автомобіля, де відбувається передача конверта з грошима і затримання.

З дослідженої розмови суд робить висновок, що зустріч була організована працівниками поліції виключно та цілеспрямовано тільки для отримання неправомірної вигоди, до передачі якої Трухим був спровокований під час попередньої зустрічі.

У судовому засіданні кандидат психологічних наук роз’яснив, що аналіз стенограми протоколу НСРД вказує на психологічний тиск зі сторони працівників правоохоронних органів на обвинуваченого. Це призвело до підсвідомої та вимушеної передачі передачі працівникам незаконної вигоди у вигляді 2000 доларів.

Як вбачається із показань обвинуваченого, він послідовно протягом всього судового розгляду не визнавав свою винуватість, увесь час наполягаючи на провокації злочину. У записаній розмові з працівниками правоохоронних органів він постійно стверджував, що не допустив ніяких порушень при закупівлі сміттєвоза, не вважає себе винним в будь-чому, а турбуючись за долю громади, намагався в законний спосіб повернути в користування громади сміттєвоз. Наголошує, що кримінальне провадження по факту закупівлі сміттєвоза було порушене з метою скомпроментувати його, як голову , чи інших працівників міської ради, оскільки по даному кримінальному провадженню до даного часу (майже за п`ять років) будь-кому не повідомлено про підозру.

Суд зазначає, що як слідчі, так і прокурор, не спростували твердження обвинуваченого, що не він перший пропонував неправомірну вигоду, а працівник поліції вимагав від нього 2 тис.доларів.

Якщо брати до уваги показання поліцейських, то пропозицію хабара Трухим озвучив саме старшому оперуповноваженому, який не є особою, яка займає відповідальне становище.

Рапорти оперативних працівників містять протиріччя і на час внесення відомостей до ЄРДР не було особи, яка займає відповідальне становище, та саме якій обвинувачений висловив пропозицію неправомірної вигоди. Відтак не було підстав для внесення до ЄРДР відомостей за ч.3 ст. 369 ККУ.

Також суд враховує, що стороні захисту не відкрили вчасно аудіо -, відео записи за результатами проведених НСРД.

Беручи до уваги провокацію і те, що зібрані докази отримані не в порядку, передбаченому КПК, з істотним порушенням прав людини, суд визнає недопустимими усі докази, отримані внаслідок провокації правоохоронних органів.

Справу розслідувало слідче управління ГУ НП у Львівській області.

За ч.3 ст.369 Кримінального кодексу України меру загрожувало від 4 до 8 років позбавлення волі з конфіскацією майна або без такої.

Апеляційний суд Львівської області визнав винним колишнього міського голову

Директор училища у Львові вимагав від працівників по 500 доларів данини

Працівницю Держпродспоживслужби у Львівській області спіймали на хабарі

Полювання за тисячу доларів: директор мисливського господарства на Львівщині брав хабар

Рейтинг-2021 найбільших хабарів на Львівщині. Версія ЗМІ

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів