Голова Верховного Суду наказав зробити 13 пакетів з хабарними доларами для суддів

19:05 19 травня 2023 р.

Фото до новини

Всеволод Князєв на посаді голови Верховного Суду, за версією слідства, утворив і очолив злочинну організацію з-поміж суддів, які погодилися за хабарі ухвалювати рішення в інтересах певних осіб.

Про подробиці цієї кримінальної справи розповів Судовий репортер, пише Dailylviv.com.

Ввечері 15 травня детективи НАБУ ввійшли в квартиру Князєва на Печерську, за кілька хвилин після того, як йому була передана шкіряна сумка з грошима. Вважається, що загалом суддя отримав 1,8 мільйона доларів, якими мав поділитися з колегами з Верховного Суду. Ще 900 тисяч діставалося спільникам — адвокату і юристу.

У січні цього року в провадження Великої палати Верховного Суду надійшла справа щодо права власності на 40% акцій Полтавського гірничо-збагачувального комбінату. Структури бізнесмена Костянтина Жеваго оскаржували рішення апеляційного суду 2022 року, який визнав недійсним договір придбання акцій 20 років тому.

Детективи НАБУ вважають, що в Жеваго виник умисел підкупити суддів Верховного Суду, щоб вони скасували невигідне йому судове рішення. 

Директору з безпеки ПрАТ Полтавський ГЗК Сергію Рудометкіну доручили зустрітися з адвокатом Олегом Горецьким, про якого було відомо, що він має тісні звʼязки з Князєвим.

Адвокатське обʼєднання «Горецький і партнери» з 2016 року постійно надавало послуги компаніям Костянтина Жеваго. Дочка менеджера Жеваги Рудометкіна останні три роки працювала в фірмі Горецького, тому він вважався своєю людиною.

Зустріч відбулася 6 березня 2023 близько 12 години в офісі адвоката у присутності Кирила Горбурова, якого представили другом, нотаріусом і партнером Горецького. Тепер відомо, шо саме Горбурову слідство завдячує записом цієї розмови.

За підсумками розмови, Рудометкін начебто повідомив про готовність Жеваго заплатити суддям Верховного Суду за судове рішення.

До Жеваго довели загальну суму — 2,7 млн доларів. З них 1,8 млн доларів мали нібито відійти Князєву та іншим суддям. Щоправда, поки що ніяких записів НСРД чи СМС про те, як Князєв визначав цю суму в засіданні під час обрання запобіжного заходу не цитувалося. Ще 900 тисяч — винагорода Горецького і Горбуров, які свою частку мали визначати самостійно.

Через два дні засідання у Верховному Суді відклали — офіційно через неявку учасників, а, за версією слідства, для підготовки хабара.

З метою конспірації Горецький і його адвокатське обʼєднання не повинні були брати участі у судовій справі. Публічно Жеваго представляли «Ілляшев та партнери».

Зі записів розмови відомо, що Жеваго початково пропонував 1 мільйон доларів, але його переконали збільшити суму.

Горецький: «Клиент сказал, что максимум два дает. И то он считает законная позиция. И то он не понимает, за что он их дает. Вот он в общий котел раньше там миллион давал, вот мы его подняли до двух, обосновывая, что есть оппоненты». 

За матеріалами справи, неправомірну вигоду з Жеваго напряму обговорював Горецький.

Гроші Жеваго передавав юристу кількома траншами і зʼясовував точність підрахунків, бо десь загубилися 100 тисяч доларів.

19 квітня 2023 Верховний Суд задовольнив касаційні скарги і прийняв рішення на користь підприємств, повʼязаних із Жеваго. 

Горецький повідомив клієнту, що проводити гроші через рахунок фірми партнери йому заборонили: «У нас много таких историй, вы не одни. Если это случиться, все будет понятно… Ваши оппоненты (Коломойський — ред.) знают меня на всем уровне… Такая очень большая сумма перед таким мероприятием — все поймут. Это тяжело. Может, попросим чтобы они там подождали пару недель?».

1 травня Князєв надіслав Горбурову СМС, в якому наказав привезти частину хабара, розділивши на частки:

— Привет, сделай 10 по 100 и два по 150, и одну 50.

2 травня близько 17 години Горецький і Горбуров забрали гроші з відділення банку і в адвокатському офісі розфасували їх по пакетах.

3 травня Горбуров, виконуючи спеціальне завдання, ввечері приїхав до Князєва додому і віддав пакети з 1 348 тисячами доларів.

Детективи НАБУ стежили за переміщенням грошей. А саме зафіксували, що 4 травня Князєв переніс гроші до свого Мерседеса та відвіз до Верховного Суду.

8 травня Князєв сказав Горбурову привезти решту 450 тисяч.

Голова суду також обговорював з Горбуровим передачу гроші його дружині, яка перебуває за кордоном. Казав узяти гроші із «запасу» — свого роду "общака" злочинної організації. А Горбуров нагадав Князєву про решту хабара.

Ввечері 15 травня 2023-го Горбуров приїхав до Князєва з сумкою, в якій було 450 тисяч доларів.

Одразу після передачі грошей у квартирі Князєва і в його суддівському кабінеті почався обшук. З сейфу в кабінеті голови Верховного Суду вилучили 548 тисяч доларів міченими купюрами — частка грошей, переданих 1 травня.

Того ж вечора детективи НАБУ приїхали до помешкання адвоката Горецького. Почувши стукіт у двері, адвокат втік з дому через терасу. Тієї ж ночі  Горецького знайшли в готельному номері, де він заховався у шафі. У матеріалах справи є відеозапис затримання — «фрагмент виявлення людини з шафи». 

Нотаріус Горбуров змінив статус співучасника на “агента”. У документах щодо контрольованого вручення хабара його залегендували під прізвищем Кравченко. 

Горбуров виявився звʼязковою ланкою між адвокатом Горецьким і суддею Князевим. Всеволода Князєва Горбуров називав другом з дитинства. Один із захисників Князєва у судовому засіданні підтвердив це, кажучи, що Горбуров мав вільний доступ до службового кабінету і квартири Князєва, міг у нього переночувати.

Про подібні обставини розповідав на обранні запобіжного заходу і адвокат Горецький.

При обшуку в Горецького жодної міченої купюри не виявили.

Паралельно тривали 30 обшуків, зокрема і в суддів Верховного Суду, які брали участь у розгляді справи. У трьох суддів вилучили мічені купюри — $10 000, в іншого — $2 300, у третього — $50 000.

За словами прокурора, ще мільйон доларів хабара продовжують шукати.

18 травня Вищий антикорупційний суд обрав запобіжні заходи судді Князєву і адвокату Горецькому — тримання під вартою з альтернативою 107 і 80 мільйонів гривень.

НАБУ перевіряються інші можливі епізоди злочинної діяльності за участі Князєва та суддів Верховного Суду.

Князєв докладних пояснень по суті розслідування не давав. На засіданні Вищої ради правосуддя сказав, що вважає цю справу замовленням від певних політичних осіб. «Сьогодні буду я, завтра може бути хто завгодно», — сказав він, звертаючись до членів ради.

Ексголова Верховного Суду переховував хабар у спальні і в кабінеті

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів