Ексголова Верховного суду переховував хабар у спальні і в кабінеті

00:20 19 травня 2023 р.

Фото до новини

Прокурор каже, якщо Князєв буде на свободі, решту грошей можуть не знайти.

Про це повідомив Судовий репортер, пише Dailylviv.com.

Ексголова Верховного суду Всеволод Князєв, за версією слідства, отримав 1,8 млн доларів неправомірної вигоди. Більшу суму цих коштів вилучили при обшуках його квартири і місця роботи. Решту шукають досі.

Як повідомляє «Судовий репортер», про це йшлося в засіданні Вищого антикорупційного суду 17 травня, коли слухалась скарга адвокатів Князєва на законність його затримання.

За словами прокурора і детектива, Князєва викрили ввечері 15 травня, після того як йому було передано транш у 450 тисяч доларів. Хабар у коричневій сумці одразу вилучили.

Також кошти знайшли в індивідуальному сейфі у спальні судді і з них 237 тисяч доларів виявились міченими — це частина суми, що передавалась Князєву агентом НАБУ 3 травня. З кабінету судді вилучили ще 548 тисяч доларів.

Загалом у НАБУ кажуть, що задокументували передачу Князєву 1,8 млн доларів. Ще 900 тисяч начебто дісталося посередникам з так званого «бекофісу», що діяв під виглядом адвокатського обʼєднання.

Наразі у Князєва вилучено 1,23 мільйона гривень. Одночасно тривали обшуки ще у близько 20 суддів Верховного суду і в них також вилучили якусь частину мічених купюр. Сума поки незнайдених коштів не називається.

Оскільки не відшукана вся сума хабара, то це називають причиною затримання Князєва, не чекаючи згоди Вищої ради правосуддя. А саме, що підозрюваного затримано під час або безпосередньо після особливо тяжкого злочину і що це необхідно для збереження доказів. Прокурор каже, якщо Князєв буде на свободі решту грошей можуть не знайти.

Вищий антикорупційний суд визнав затримання законним.

18 травня Вища рада правосуддя розглядатиме подання про надання дозволу на утримання Князєва під вартою. Після цього Вищий антикорупційний суд буде вирішувати клопотання про запобіжний захід.

Нагадаємо, що напередодні пленум Верховного суду висловив недовіру Князєву і його зняли з посади голови цього суду, хоча за ним ще зберігається статус судді.

За версію слідства, йшлося про хабар керівництву Верховного суду за рішення в інтересах бізнесмена Костянтина Жеваго щодо права власності на 40% акцій Полтавського гірничо-збагачувального комбінату Ferrexpo. 19 квітня рішення на користь Жеваго справді було прийнято, а після начебто почався розподіл неправомірної винагороди між усіма причетними.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів