Голова Нацполіції погрожує львівським волонтерам кримінальною відповідальністю (відео)

16:35 10 вересня 2022 р.

Фото до новини

Напередодні пресконференції львівської спільноти волонтерів, які звинувачують поліцію у невмотивованому переслідуванні, голова Національної поліції Ігор Клименко прокоментував записане правоохоронцями відео.

Голова Національної поліції України Ігор Клименко, пише Dailylviv.com, ще до судового рішення поспішно написав сьогодні у ТК про те, що "ці особи", маючи на увазі волонтерів, "понесуть кримінальну відповідальність за свій злочин". А відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

"Авторитет волонтерів використовують шахраї, які привласнюють благодійні внески чи розпродують гуманітарну допомогу, - стверджує Ігор Клименко. - З початку повномасштабного вторгнення рф в Україну Національна поліція України зареєструвала 404 таких випадки. 79 осіб вже отримали підозри в межах цих кримінальних проваджень.

Найпоширеніша схема, яку використовують псевдоволонтери, полягає саме у продажі гуманітарної допомоги. Один з таких кричущих фактів ми задокументували нещодавно.

Військовий у пошуках авто для бойових побратимів натрапив на оголошення благодійного фонду. Однак, як виявилося, за автомобілі потрібно було заплатити – 5500 євро за дві автівки. А от у акті приймання-передачі військовій частині про вартість не можна було згадувати – продавці наполягали писати виключно «безоплатна гуманітарна допомога».

Як встановили поліцейські, таку схему заробітку використовують двоє чоловіків, які прикриваються низкою благодійних громадських організацій. Серед них – ГО «Незалежні», керівником якої є Святослав Літинський (він є свідком у цьому кримінальному провадженні).

Один з фігурантів, надаючи документи від ГО «Незалежні», домовлявся з благодійниками про закупку авто за кордоном для потреб військових. Коли автівки доїжджали до кордону з Україною, псевдоволонтери розмитнювали їх через інші благодійні фонди, вказуючи, що ці машини будуть передані в дар військовим частинам ЗСУ.

Поліціянти в межах кримінального провадження задокументували ці факти та провели обшуки в організаціях, фондах та у помешканнях осіб, про яких згадували фігуранти під час перемовин. Наразі слідчі в процесуальному порядку викликали двох осіб для вручення їм повідомлення про підозру за незаконне використання з метою отримання прибутку гуманітарної допомоги".

(Не)безпечне волонтерство: у Львові скликають пресконференцію

На сесії Львівської облради заслухають інформацію правоохоронних органів про переслідування волонтерів

Волонтери Львова зберуться біля обласної ради з ультимативною вимогою

На Львівщині волонтери об'єдналися проти репресій правоохоронців

Обшук у відомого волонтера Святослава Літинського. Його дружину забирає швидка (відео)

Обшуки проводять також у партнера Літинського - Назарія Островського

Козицький відреагував на обшуки в Літинського

Сьогодні суд у Львові обере відомому художнику Олесю Дзиндрі запобіжний захід

Художнику Олесю Дзиндрі і волонтеру Юрію Музичуку заборонили виїзд за кордон

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів