У Варшаві підписали декларацію про прощення та примирення

22:10 7 липня 2023 р.

Фото до новини

У п’ятницю, 7 липня, в Архікафедральній базиліці мучеництва Івана Хрестителя у Варшаві вшанували 80-ті роковини Волинської трагедії.

Про це повідомило Польське радіо, пише Dailylviv.com

Під час польсько-українського богослужіння, в якому взяли участь голова Конференції єпископату Польщі, архиєпископ Станіслав Ґондецький, очільник Католицької Церкви візантійсько-українського обряду, архиєпископ Святослав Шевчук та голова Конференції римо-католицьких єпископів України, єпископ Луцької дієцезії Віталій Скомаровський, підписали декларацію про прощення та примирення.

Архиєпископ Станіслав Ґондецький зазначив, що передусім прощення за злочин треба просити у Бога.

Вірні молилися за припинення війни та мир в Україні, а також про повне примирення та взаємне прощення польського та українського народів.

Голова Конференції єпископату Польщі закликав до гідного поховання всіх жертв трагічних подій на Волині.

За інформацією сайту УГКЦ, під час брифінгу предстоятель УГКЦ заявив, що ми, українці й поляки, не можемо миритися з постійним роз’ятренням наших історичних ран і поглибленням нашого болю.

«Цей спосіб примирення, який ми прийняли, є не нав’язуванням, а запрошенням, — зазначив Блаженніший Святослав. — Ми запрошуємо наші народи до акту примирення і просимо, щоб вони сказали: „Амінь, нехай буде так“. На прохання про покаяння серця маємо разом сказати: „Господи, помилуй нас“.

Блаженніший Святослав підкреслив, що немає справжнього примирення без знання правди, тому важливо вивчати минуле та історію народу, а також шукати істину. Для християн пізнання істини — це процес зцілення, очищення і навернення.

Вшанування роковин Волинської трагедії продовжиться в Україні 8 та 9 липня. «Символічно, що з Варшави ми разом з архиєпископом Ґондецьким поїдемо до Луцька. У такий спосіб ми з’єднаємо Польщу та Україну. Створимо міст між Варшавою та Луцьком, Мазовцем і Волинню, де відбудеться вшанування з українського боку», — зазначив Блаженніший Святослав.

Сенатор Ян Жарин заявив, що «без Львова немає польського народу»

Неподалік Львова відкрили пам'ятник жертвам Армії Крайової

Львівський митрополит РКЦ заявив, що війна на Донбасі – кара за «геноцид»

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів