У Львові вшанували українських героїв, які 104 роки тому захищали Київ від російських більшовиків

14:10 29 січня 2022 р.

Фото до новини

29 січня у Львові на території Державного історико-культурного музею-заповідника «Личаківський цвинтар» вшанували пам’ять Героїв полеглих у боях біля залізничної станції Крути у січні 1918 року.

Про це повідомили пресслужби Львівської облради та Львівської облдержадміністрації, пише Dailylviv.com.

Від часу історичних боїв між українськими студентами, кадетами та загонами більшовицької армії минуло 104 роки. У 1918, в полі біля залізничної станції Крути, за 130 кілометрів на північний схід від Києва кількасот юнаків витримали години пекельного бою. Але цей час був використаний урядом УНР  для того, щоб підписати 9 лютого Берестейський договір. Українська Народна Республіка була визнана як самостійна держава.

Громадськість, духовенство, представники влади та вихованці Львівського ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою імені Героїв Крут зібралися на поминальну панахиду. Після молитви присутні поклали вінки з квітами та запалені лампадки до могил двох учасників бою під Крутами Ігоря Лоського та Андрія Лазаренка.

Окрім заходів з нагоди Дня пам’яті Героїв Крут, на Личаківському цвинтарі відбувся молебень у пам’ять про всіх загиблих українських воїнів. Нагадаємо, що традиційно в останню суботу кожного місяця священнослужителі відправляють поминальні богослужіння на місцях поховання захисників України.

Довідково:

29 січня 1918 року біля залізничної станції Крути, що за 130 км від Києва, відбувся бій між підрозділом російської червоної гвардії у складі близько 4 тис осіб та загоном із київських курсантів і козаків «Вільного козацтва», що загалом нараховував близько 500—600 вояків. У той час у Києві тривало більшовицьке повстання і військові дії точилися між військами Української Центральної Ради та більшовиками. Після бою 27 юнаків потрапили в полон до більшовиків, які їх стратили.

Протистояння під Крутами є важливою частиною української історичної пам'яті, адже зупинило наступ більшовиків на Київ - російсько-більшовицькі нападники втратили боєздатність на чотири дні, що дало змогу українській делегації укласти Берестейський мирний договір, за яким Українську Народну Республіку визнали незалежною і рівноправною державою.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів