Середньовічне городище у Ступниці та Котованому може стати другою Тустанню

14:42 1 листопада 2021 р.

Фото до новини

Ступниця і Котоване – села, які сьогодні входять до складу Дрогобицької територіальної громади. Унікальність цієї території полягає в тому, що у часи середньовіччя тут було городище, оточене фортифікаційними валами. Історики запевняють, що це поселення підпорядковувалося сину Ярослава Мудрого – Ігорю, адже саме тут Михайлом Грушевським було знайдено відповідну печатку.

Про це інформують у Дрогобицькій міській раді, пише Dailylviv.com.

Сучасні археологи активно розпочали експедиції цієї території з 2007 року. Богдан Лазорак – історик, науковець, кандидат історичних наук, директор «Адміністрація державного історико-культурного заповідника «Нагуєвичі» наголошує, що Ступниця є унікальною в тому плані, що на цій території знайдено артефакт, який датується Х—ХІ ст. і очевидно, бере свій початок з епохи перших білохорватських поселень.

У неділю, 31 жовтня, у церкві Святого Юрія відбулася регіональна конференція «Ступниця і Котоване від неоліту до ранньо модерного часу: Підсумки і перспективи досліджень середньовічного городища та реставрація храму Святого Юрія».

Конференція відбулася за підтримки Львівської обласної ради, Департаменту з питань культури, національностей та релігій Львівської обласної державної адміністрації, Дрогобицької міської ради у межах академічної і партнерської співпраці з Дрогобицьким державним педагогічним університетом ім. І. Франка, Археологічним музеєм Львівського національного університету ім. І. Франка, Національним університетом «Львівська політехніка», Національним лісотехнічним університетом України (м. Львів), Інститутом українознавства ім. І. Крип’якевича НАН України, Національним музеєм народного мистецтва Гуцульщини та Покуття ім. Й. Кобринського (м. Коломия) спільно із парафіяльною громадою і староством сіл Ступниця і Котоване.

З науковими доповідями та презентаціями виступили історики та науковці, які презентували результати експедиційних досліджень та заходи зі збереження храму.

Довідка

Тустань — середньовічна наскельна фортеця-град і митниця IV—XVI століть, давньоруський наскельний оборонний комплекс, залишки якого розташовані в Українських Карпатах (Східних Бескидах), у Стрийському районі Львівської області, поблизу с. Урич, що на південь від міста Борислава та південний схід від селища Східниця. Унікальна пам'ятка історії, археології, архітектури та природи розташована серед лісового масиву Підгородцівського лісництва і входить до складу Державного історико-культурного заповідника «Тустань».

Тустань була оборонним та адміністративним центром, а також митним пунктом на важливому соляному шляху, що вів з Дрогобича на Закарпаття та до Західної Європи

За столицю Білої Хорватії можуть присудити 5 років

Давньоруське городище Пліснесько зацікавило австрійців

На Львівщині зайшли унікальне давнє городище

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів