На Львівщині зайшли унікальне давнє городище

12:42 12 квітня 2016 р.

Фото до новини


Фото: vidomosti-ua.com

Для розкопок у Ступниці було використано сучасний унікальний пристрій – сканер, який бачить вглиб на півтора метра.

Днями у селі Ступниця Львівської області зайшли унікальне давнє городище. Впродовж трьох днів львівські археологи й історики спільно з польськими науковцями досліджували ці місця.

Вперше за багато часу для розкопок було використано сучасний унікальний пристрій – сканер, який бачить вглиб на півтора метра. Таким чином дослідники відсканували близько гектара території.

Археолог iз Польщі Марцін Петровські розповів: «У цьому випадку ми використовуємо магнітний метод, який дозволяє побачити, що там є під землею. Археологічні об’єкти змінюють магнітні поля землі, і ми ці аномалії і зміни реєструємо, а комп’ютер вимальовує мапи. Ми тоді можемо уявляти, що лежить під землею».

За даними істориків, майже тисячу років тому поселення у районі Ступниці займало площу в 20 гектарів, а його мешканці були ковалями і гончарями. Археолог Віталій Ляска зазначив: «У нас є історія XI століття України-Русі, для історії Галичини це століття є темне. По суті, перша згадка про Галичину і про ці терени датується 1084 роком, а далі все пропадає. Ні до того, ні після того нема прикметних згадок, і ми розраховуємо, що тут нам допоможе археологія».

Своєю чергою, археолог Ярослав Погоральський розповів: «Ось, власне, ми на поверхні побачили фрагмент горщика, який можна так попередньо датувати XI століттям, і вся територія пам’ятки буквально всипана такими уламками». 

Сьогодні над місцем у Ступниці, де знайшли древнє поселення, – церковне угіддя та сільська хата родини Яворських. Пані Ярослава запевняє: «Скарбів тут ніколи не знаходила, однак бабуся, і дідусь часто розповідали про цю місцину. Мій дідо так мамі казав, а мама мені, що тут ніби такі дуже високі люди жили, такі рослі».

Решток високих людей археологи не знайшли. Зате мають підтвердження, що, окрім українців, тут були й варяги. Адже під час досліджень знайшли скандинавську пряжку. Ще більше таємниць історики та археологи розкриють уже влітку, коли почнуть повноцінні розкопки».

Про це повідомили сьогодні, 12 квітня, в київському часописі «Україна молода».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів