Рештки 24 людей, закатованих радянськими "визволителями", знайшли на Львівщині

21:54 6 жовтня 2022 р.

Фото до новини

На вулиці Стрийській у Дрогобичі, на території колишньої тюрми НКВС та КДБ, знайшли рештки ще 24 закатованих радянською владою людей. Розкопки проводять фахівці комунального підприємства Львівської обласної ради "Меморіально-пошуковий центр «Доля».

Про це Dailylviv.com повідомили у Львівській міській раді.

Як розповів директор меморіально-пошукового центру Святослав Шеремета, розкопки на цій території проводили кілька разів, ще з 90-х років. Спочатку вдалося віднайти та перепоховати 486 рештків. У 2017 році мешканці та міська влада звернулися до пошукового центру «Доля» з проханням відновити дослідження. Впродовж досліджень, проведених у 2018-2019 роках, ексгумували ще 78 рештків. Це - місцеві мешканці, а також воїни УПА.

«Сьогодні виявлено ще чотири поховальних ями у яких простежуються рештки 24 осіб. Їхні тіла хаотично скинуті в ями після 1944 року. Тобто це фактично післявоєнні жертви, їх убили радянські «визволителі», які прийшли на Дрогобицьку землю. У двох черепах виявлено кульові отвори. В ямах присипані камінням та землею тіла убитих цивільних мешканців, а також воїнів УПА», - розповів заступник директора КП «Доля» Володимир Харчук.  

Після ексгумації та проведення антропологічних досліджень віднайдені рештки будуть перепоховані разом з іншими на полі Скорботи Дрогобицького кладовища. Меморіальний комплекс у Дрогобичі став важливим місцем української національної пам'яті.

«Аналогічні, але сучасні, місця поховань ми побачили – у Бучі, Ірпені, Ізюмі.  Адже «почерк» московських окупантів не змінився – це репресії, катування, знущання, страта незгідних з режимом, - зазначає Святослав Шеремета. – На превеликий жаль, такі ж злочини ми ще побачимо і в інших звільнених українських містах та селах, бо наш ворог досі працює за методичками НКВС. То ж інформацію про такі знахідки важливо поширювати, порівнювати й більше розповідати світові про жорстокість та подібність тоталітарних режимів - колишнього комуністичного і теперішнього путінського. Загиблі люди повинні отримати вічний спокій на кладовищі, яке стало меморіальним. А суспільство має знати, пам’ятати й шанувати Героїв, які  віддали та ще досі віддають свої життя у боротьбі за Українську державу».

З 24 ям у саду біля колишньої в'язниці ексгумували останки 78 закатованих людей: перепоховають у Дрогобичі на Полі Скорботи

Рештки 16-ти воїнів УПА, замордованих НКВС, завтра перепоховають у Соколівці на Львівщині

Рештки військових радянської армії заберуть з Марсового поля у Львові

У Львові продовжують знаходити останки в'язнів Пересильної тюрми КДБ

У Львові перепоховають українця, який загинув у російсько-грузинській війні

На Львівщині перепоховали останки трьох невідомих вояків УПА

На Львівщині перепоховали 29 дивізійників

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів