У Львові продовжують знаходити останки в'язнів Пересильної тюрми КДБ

10:22 5 червня 2015 р.

Фото до новини


Фото: Роман Балук/«День»

Під час брифінгу щодо другого етапу ексгумації кісткових решток журналістам показали три поховальні ями, в кожній з яких – чотири-п’ять людських останків.

Пошуковці продовжують знаходити останки в'язнів Пересильної тюрми №25 на території земельної ділянки за адресою шостий Топольний провулок (бічна вул. Топольної) у Львові. 4 червня під час брифінгу щодо другого етапу ексгумації кісткових решток журналістам показали три поховальні ями, в кожній з яких – чотири-п’ять людських останків. Пошукові роботи цього року лише розпочалися.

Директор музею «Територія Терору» Тарас Чолій розповів: «Це таємний цвинтар КДБ. Тіла в’язнів привозили сюди вночі у дерев’яних скринях і закопували в багато рядів. Минулі роки ми зверталися до керівництва МВС у Львівській області та СБУ надати інформацію про цей цвинтар. Вони відповіли, що не володіють інформацією. Але ми будемо продовжувати шукати. Зараз змінилося керівництво українських архівів. Сподіваємося, що нам нададуть інформацію і ми зможемо встановити імена та прізвища цих людей».

Минулого року дослідники виявили та ексгумували 142 останки, з них 108 дорослих і 34 дитячих. Цього року вже виявлено понад 15 кісткових решток. 

Директор КП ЛОР «Доля» Святослав Шеремета зазначив: «По декілька останків в одній труні: і чоловіки, і жінки, і діти. Люди різного віку. Є одиничні захоронення. Спосіб поховання свідчить про те, що це здійснили представники радянських каральних силових структур. На звичайних цвинтарях захоронення таким чином не відбувалися». 

Із кістковими рештками археологи відкопали корок від ємкості з ліками, гребінець, вервичку, а також два медальйони: український і польський. Пошуковці особливо зацікавилися останками, які ймовірно належать священику. 

Володимир Харчук, який керує розкопками, пояснив: «Скільки ми маємо вже відкритих захоронень, лише в одному людина має взуття. Біля тазу ми знайшли вервичку, яка ймовірно лежала в кишені. Верхня частина одягу була чорного кольору – можна бачити по кістках. Окрім того, захоронення одиничне. Це міг бути священик».

За словами Святослава Шеремети, територія поховань може бути значно більшою. У 1990-ті на сусідніх ділянках знаходили людські кісткові рештки. Після оприлюднення інформації у ЗМІ минулого року до археологів зверталися люди, які на своїх ділянках під час земельних робіт також знаходили поховання. Таким чином, це захоронення може виявитися одним із найбільших у Львівській області.  

У вересні 2014 року власник ділянки в садовому кооперативі «Світоч» під час земляних робіт виявив людські кісткові рештки і повідомив про це керівництво меморіального музею «Територія Терору». Фахівці комунального підприємства «Доля», яке займається пошуком поховань учасників національно-визвольних змагань та жертв воєн, депортацій і політичних репресій, провели початкові дослідження і підтвердили, що на території є захоронення.

Дослідження підтверджують, що людські останки належать в’язням із Пересильної тюрми №25, на місці якої створюється музей. Усі людські останки після завершення ексгумації перезахоронять на Личаківському кладовищі.

Про це повідомили сьогодні, 5 червня, «Щоденному Львову», в прес-службі міської ради.

Як інформував «ЩЛ», на Личаківському кладовищі Львова перепоховають останки загиблих у Пересильній в'язниці.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів