На Личаківському кладовищі Львова перепоховають останки загиблих у Пересильній в'язниці

23:02 4 червня 2015 р.

Фото до новини


Фото: Роман Балук/«День»

У районі вулиці Замарстинівської та Топольного провулку знайдено останки 142 людей – дорослих і дітей.

Про страшну знахідку у районі вулиці Замарстинівської та Топольного провулку (на території Пересильної тюрми) пошуковці, а це працівники комунального підприємства  Львівської обласної ради «Доля» та музею «Територія терору», повідомляли  ще рік тому. Роботи тривають досі. Станом на сьогодні знайдено останки 142 людей – дорослих і дітей.

Згідно з інформацією на сайті музею «Територія терору», Пересильна тюрма № 25 була створена у Львові радянською адміністрацією, що прийшла на зміну нацистській, восени 1944 року. Була однією з найбільших тюрем такого типу в УРСР. Знаходилась за залізничним насипом, по лівій стороні вулиці Полтв’яної (тепер – проспект Чорновола). За німецької окупації на цій ділянці було «львівське гетто».

На території пересильної тюрми був розташований 21 барак, технічні приміщення адміністрації, шпиталь. Була огороджена цегляним і дерев’яним парканами заввишки 3 метри. По периметру стояли сторожові вежі – територію охороняли конвоїри з собаками. Основним призначенням тюрми був збір та відправка в’язнів «етапами» у виправно-трудові табори ГУЛАГу.

«Пересильна тюрма функціонувала у Львові в 1944-1955 роках, – розповів директор музею Тарас Чолій. – Умови перебування у в’язниці були жахливими: антисанітарія, погане харчування, тортури. Людей, які помирали, таємно вивозили вночі та захоронювали».

На «львівську пересилку» звозили в’язнів з інших тюрем Західної України, де вони перебували від тижня до року – в очікуванні на етап. Побутує не підтверджена архівними документами інформація про перебування тут полонених солдатів нацистської Німеччини, «Русской освободительной Армии», дезертирів Червоної Армії, а також насильно репатрійованих із Західної Європи «громадян СРСР».

Директор КП ЛОР «Доля» депутат обласної ради Святослав Шеремета наголосив, що дуже важливо встановити прізвища загиблих, щоби повідомити родичів. Для цього ще рік тому почали подавати запити у Міністерство внутрішніх справ.

Тепер, після підписання Президентом законів про декомунізацію, один з яких надає доступ до архівів радянських спецслужб, депутат сподівається, що вдасться-таки знайти відповідні документи, щоби ідентифікувати загиблих. Наразі ж ідеться про перепоховання останків на Личаківському кладовищі Львова.

Про це повідомили сьогодні, 4 червня, в київському часописі «День».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів