Іван Франко мав 18-й номер студента-філософа

18:23 27 серпня 2021 р.

Фото до новини

У Львові зробили онлайн-виставку документів пам'яті Івана Франка, що зберігаються у Державному архіві Львівської області.

З нагоди відзначення 165-річчя від народження Івана Франка Державний архів Львівської області підготував онлайн-виставку документів, що зберігаються у Державному архіві Львівської області, а саме: каталог студентів філософського факультету університету ім. Яна Казимира у Львові за 1876 р., де під 18-м номером зазначено прізвище студента Івана Франка; студентську роботу Івана Франка «Про Лукіяна і його сучасність»; заповіт Івана Франка, а також газетні статті «Іван Франко – геній Галицької Землі», «Один спогад про Івана Франка», некролог з приводу смерті митця та інші.

Нині виповнюється 165 років з дня народження автора цих рядків – Івана Франка. Направду феноменальна постать в українській історії – поет, прозаїк, літературний критик, багатогранний науковець, «титан праці».

Саме з його ініціативи була заснована перша українська політична партія. А сучасники називали Франка «академією в одній особі», відзначаючи, зокрема, його вільне володіння чотирнадцятьма мовами. За свого життя він доклав титанічних зусиль до об’єднання українців, пробудження національної свідомості. «Шевченко народив, а Франко виховував українську націю», – казав свого часу Дмитро Павличко.

На світлині: студентська робота Івана Франка «Про Лукіяна і його сучасність», Ф.26 оп.11 спр. 1339 арк. 1а-2.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів