Іван Франко жив у будинку, який потім «віддали» Німецькій імперії

17:23 4 вересня 2016 р.

Фото до новини

Сьогодні, 4 вересня, у Львові в рамках проекту «Львів дипломатичний», на вулиці Глібова, 9, де у 1912-1918 роках було розташоване генеральне консульство Німецької імперії, відкрили інформаційну табличку. У заході взяли участь міський голова Львова Андрій Садовий та посол Федеративної Республіки Німеччина в Україні Ернст Райхель.

«Радий, що сьогодні можу відкривати разом з вами цю пам’ятну дошку на цьому будинку, де з 1912 до 1918 року було Генеральне Консульство Німецької Імперії. Історія цього будинку йде далі у минуле, приблизно на 30 років раніше, тут жив письменник Іван Франко з дружиною Ольгою. Хоч це і випадково, але пасує, бо Іван Франко жив і німецькою, і українською мовами. Ми бачимо, що на цьому місці залишили свій відбиток різні культурні впливи і це дуже типово для Львова. Я сьогодні зранку ходив пішки містом Львовом і дійсно на кожному кроці можна було впевнитись, що тут присутня культура. Багато різних культур та різних народів залишили тут свої відбитки – українці, поляки, німці, австрійці і багато інших народностей. Німецький історик Карл Шлєгель сказав, що Львів є місцем перетину багатьох світів і саме різноманіття різних культур тут присутнє. Львів є дійсно у кращому сенсі європейською митрополією, але митрополією, яка зазнала великого лиха в часи Першої та Другої світової війни, а також пізніше, під час конфронтації між Сходом та Заходом. Ця пам’ятна дошка, яку ми сьогодні відкриваємо, є зв’язком між минулим та теперішнім часами і кличе перехожих зупинитись і піддати себе здивуванню від багатьох традицій міста Львова. Саме сьогодні, у 2016 році, Львів впевнено та зорієнтовано на майбутнє продовжує ці багаті традиції», - зазначив Ернст Райхель, Надзвичайний та Повноважний Посол Федеративної Республіки Німеччина в Україні.

«Кожен будинок у Львові має дуже славну історію. Думаю, що поза проектом «Львів дипломатичний», ми будемо мати ще багато цікавих проектів. Власне, в минулому столітті близько 40 будинків мали в собі дипломатичні установи і ми їх ознаковуємо. Сьогодні черга Німецького консульства, але роботи ще дуже багато. У Львові історія дихає не з будинків, а з кожного каменя. Дякую пану Послу за візит і таку приємність спільно відкрити табличку», - додав Андрій Садовий, мер Львова.

«Це був не довгий час, в який Німецька Імперія тут мала своє Генеральне Консульство. Це не було великим Генеральним Консульством, це була невеличка група людей, які тут працювали. Це є важливий символ зв’язків між Україною та Німеччиною, важливо, що ми згадуємо про цей історичний зв’язок. Це є ознакою того, що Львів повертається в центр уваги світу, цього раніше, на жаль, не було. Цей будинок не є пам’яткою архітектури, крім того, що тут колись жив Іван Франко і було Генеральне Консульство Німеччини, будинок нічим особливо не виділяється», - додав Ернст Райхель.

Про це повідомила прес-служба Львівської міськради.

На світлині (зліва направо): Андрій Садовий, Ернст Райхель, Мирослава Дякович, почесний консул Німеччини у Львові.

Фото Мирослава Пархомика.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів