12 лип на честь 12 воїнів. У Львові висадили алею пам'яті (фото)

20:06 4 квітня 2024 р.

Фото до новини

У сквері на вул. Городоцькій, поблизу цирку, родини загиблих захисників висадили алею лип.

Про це інформує пресслужба ЛМР, пише DailyLviv.com.

12 дерев висадили на честь 12 воїнів різних бригад та підрозділів, які захищали Україну. Алею пам’яті заклали у сквері на вул. Городоцькій, поруч з цирком. Тут висадили дрібнолисті липи, такі самі, які вже ростуть в цьому сквері.

«Ця алея пам’яті загиблих воїнів. На жаль, тут є дерева і тих, кого ще не повернули додому, кого ми ще очікуємо. Ми боремося за їхню пам'ять, ми хочемо показувати людям ціну кожного нинішнього дня. Це є наші рідні і близькі і ця алея буде більше про життя та про пам’ять.

Ми згуртувалися разом, тому що так легше це проживати. Ми ділимося своїми емоціями, ми підтримуємо одне одного. Здебільшого всі воїни поховані на Личаківському кладовищі у Львові, тож ми тримаємося разом і допомагаємо одне одному», – розповіла Богдана Спринчане, дружина загиблого військовослужбовця Олександра Спринчане.

фото Романа Балука для Львівської міської ради
фото Романа Балука для Львівської міської радиЗавантажити фото

Чоловік Ірини Олександр не був військовослужбовцем, працював в ІТ. Проте в  перші дні повномасштабного вторгнення добровільно мобілізувався. Він не хотів бути в штабі, тому перевівся в частину, яка висувалася на Схід, очоливши групу швидкого реагування. Олександр загинув 5 грудня 2022 року біля населеного пункту Діброва Луганської області.

«Я вирішила посадити дерево, бо мій чоловік Олександр був такий завжди життєрадісний. Я маю історію від побратимів. Коли вони сиділи без зв’язку, вони на індіанський мотив вибирали собі імена. Кожен міг обрати те, що він асоціює з собою. Саша вибрав вічнозелене дерево і для мене це буде символ продовження його пам’яті тут. Також ще хочу посадити якесь дерево в горах, бо це була його стихія. Для мене це дуже пам’ятно і дуже важливо», – розповіла Ірина Фаріон, дружина загиблого захисника.

Читайте також: У Винниках створюють новий сквер з деревами на честь усіх загиблих Героїв

Ніколь Цапенко, дружина Григорія-Гайка Степанюка, який загинув на Донеччині, каже, що її чоловік завжди хотів посадити дерево.

«В нього була мрія посадити дуб та квітучу вишню. Коли він проходив навчання в Великобританії, він звідти віз жолуді британських дубів, але так вийшло, що вони загубилися. Він мені завжди казав, що хоче посадити дерево, тому тепер це мій обов’язок посадити для нього дерево, я думаю, що це буде не останнє дерево. Але сьогодні починаємо з липи.

Це дуже гарна локація, справді пам’ятна алея в легкому доступі до містян, де багато людей може приходити, гуляти, відпочивати і пам’ятати завдяки кому вони можуть таке робити», – розповіла Ніколь.

Дерева, які висадили у сквері на вул. Городоцькій віком від 8 років. Їх закупили родини загиблих захисників та висадили в рамках весняної акції «Подаруй місту дерево».

 «До нас звертаються люди постійно, на жаль, така ситуація в країні і дуже багато людей хочуть в такий спосіб увіковічнити пам’ять про своїх рідних. Ми шукали таке місце, де можна одразу посадити від десятка дерев. Родичі загиблих гуртуються між собою, хочуть робити це спільно, щоб була така меморіальна локація, де буде багато дерев», – розповіла Оксана Софіянчук, садівниця Галицького району Львова.

Це не перша алея пам’яті, яку закладають у місті. Дерева на честь загиблих героїв раніше висадили у парку «Залізна вода», також є сквер у Винниках та сакури на Сихові, біля церкви Різдва Пресвятої Богородиці.

«Люди об’єднуються довкола таких ініціатив. Це насправді дуже гарна форма пам’яті за родичем, який загинув. І на очах людей, які висаджують дерева видно з одного боку сум, а з іншого – віру в життя, тому що зараз бруньки та листочки розпускаються і це дає надію», – каже Оксана Луцко, заступниця начальника управління екології та природних ресурсів Львівської міської ради.

Нагадаємо, у львівському парку “Залізна Вода”, неподалік центрального входу з вулиці Стуса, з'явилась Алея пам'яті Героїв. Вісім родин загиблих військовослужбовців зі Львова вирішили в пам’ять про своїх захисників посадити дерева.

Додамо, у Брюховичах, на вул. Незалежності України, буде сквер пам’яті воїнів добровольчих формувань.

У сквері біля цирку висадили алею пам’яті загиблих героїв

У сквері біля цирку висадили алею пам’яті загиблих героїв
У сквері біля цирку висадили алею пам’яті загиблих героїв
У сквері біля цирку висадили алею пам’яті загиблих героїв
У сквері біля цирку висадили алею пам’яті загиблих героїв
У сквері біля цирку висадили алею пам’яті загиблих героїв
У сквері біля цирку висадили алею пам’яті загиблих героїв
У сквері біля цирку висадили алею пам’яті загиблих героїв
У сквері біля цирку висадили алею пам’яті загиблих героїв

 



Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів