Дерево життя - на честь Героїв: Забавчук, Гірняк, Гнатишин, Михайлишин, Спринчане, Чайка, Міхеєв, Василишин (фото, відео)

12:55 14 травня 2023 р.

Фото до новини

У львівському парку “Залізна Вода”, неподалік центрального входу з вулиці Стуса, з'явилась Алея пам'яті Героїв. Вісім родин загиблих військовослужбовців зі Львова вирішили в пам’ять про своїх захисників посадити дерева.

Про це повідомила пресслужба ЛМР, пише Dailylviv.com.

Родини познайомились на Полі почесних поховань Личаківського кладовища, де хоронять загиблих військовослужбовців. Кажуть, їх об’єднало спільне горе.

«Вирішили висадити Алею пам’яті про наших захисників. Ця алея – не про смерть, не про біль, вона про життя. Це про те, що наші рідні стали історією, і сьогодні історія тут відродиться життям наших дерев. Ми хотіли залишити щось таке, що буде жити і після нас у пам’ять про них», – розповіла Богдана Спринчане, дружина загиблого військовослужбовця Олександра Спринчане.

На кожне дерево почепили іменні металеві таблиці у вигляді військових жетонів. На них – імена захисників, дата народження, дата та місце смерті. «Нещодавно я прочитала, що дерево є символом з'єднання неба і землі, тому ця Алея пам'яті, ці дерева для нас є дуже символічними. Наші Герої вже на небесах, але пам'ять про них живе тут, на землі, в наших думках і серцях, а тепер – і в цих деревах. Ми мусимо завжди пам'ятати і робити все, щоб усі пам'ятали про цих чоловіків, братів і синів, які пішли добровільно захищати нас. Я хочу, щоб люди приходили сюди, бачили ці дерева, читали імена на табличках і знали кожного з них.

Це дерево в честь мого чоловіка, тата нашої прекрасної донечки, Тараса Чайки, який добровільно пішов на передову з перших днів війни, незважаючи на те, що в нього була друга група інвалідності. Він пішов нас захищати задля нашого спокійного мирного майбутнього», – каже Софія Чайка, дружина загиблого військовослужбовця Тараса Чайки.

«Клен-явір – це дуже величезне дерево, воно дуже могутнє. І коли я прочитала, що воно символізує, я просто була в захваті, це все було як про мого сина: мужній, відважний, височезний. Це дерево тепер символ безсмертя”, – каже Анна Карашецька, мати загиблого військовослужбовця Михайла Міхеєва.

Дерева в парку посадили в межах загальноміської акції «Хочу посадити дерево». До управління екології та природних реесурсів ЛМР звернулись представники організації «Марсове поле» – родичі загиблих військовослужбовців-львів'ян, які запропонували висадити дерева. «Зараз тут висаджено 8 кленів-яворів, які закуплені за кошти родин, але доставлення, висадка та догляд – з нашою допомогою. Дерева посаджені у природнозаповідному фонді, тому вони гарно доповнюють парк. Ці дерева досить міцні, гарно ростуть та, зазвичай, не піддаються хворобам. Але наша садівниця Оксана Софіянчук, яка відповідає за цей парк, буде дивитись за ними та, в разі потреби, ми будемо їх обробляти», – зазначила Оксана Луцко, заступниця начальника управління екології Львівської міськради.

Біля алеї розмістили інформаційний стенд, на якому є імена та фотографії військовослужбовців. Біля кожного є QR-код, перейшовши за яким, можна прочитати про Героїв.

Син і брат, вірний товариш, гідний чоловік: у Краматорську загинув львівський спортсмен Микола Забавчук

В Україні створять Національне військове меморіальне кладовище

На військовому меморіалі Марсове поле у Львові запалили «70 свічок пам’яті» (відео)

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів