Декомунізація у Львові: як звільнити Марсове поле від праху окупантів для пантеону українських героїв

14:02 20 травня 2022 р.

Фото до новини

Міськрада оголошує архітектурний конкурс для облаштування Меморіального комплексу Героїв України на вул. Мечникова.

Про це повідомила пресслужба ЛМР, пише Dailylviv.comСьогодні на засіданні виконавчого комітету Львівської міської ради прийняли рішення провести конкурс на кращу проєктну пропозицію меморіального комплексу військових поховань Героїв України на вул. Мечнікова. Тут передбачають військові поховання Героїв України, парк-сквер пам'яті Героїв і меморіальну площу.

Йдеться про так зване Марсове поле, на якому поруч із вояками УПА на початку весни почали ховати загиблих у російсько-українській війні Героїв. За цей час тут спочило 40 новітніх Героїв.

«Учасники архітектурного конкурсу мають запропонувати візію всього простору площею 2.8 га. Хочемо, аби, окрім власне військових поховань Героїв України, тут був також парк-сквер пам'яті Героїв і меморіальна площа. Цей простір стане місцем осмислення нашої історії, місцем пам‘яті. Чекаємо на мілітарно стримані та образно сильні рішення. Наше управління спільно з авторами Меморіалу пам’яті Героїв Небесної Сотні у Львові напрацювали концептуальний варіант того, як може виглядати поле поховань героїв. Учасники і учасниці конкурсу зможуть взяти його за основу, або ж запропонувати альтернативний варіант, але зі збереженням планувальних рішень», — говорить головний архітектор Львова Антон Коломєйцев.

За варіантом, пропонованим управлінням архітектури ЛМР, на могилах воїнів мали б стояти козацькі хрести як символи козацтва, українського лицарства і війська, а також плити, між якими ростиме зелена трава.

«Ніхто не знав, що буде повномастштабна війна, і нам доведеться ховати наших бійців. Нам і родинам загиблих важливо, аби воїни, які полягли у війні за Україну, були поховані в одному символічному й величному місці. На Личаківському кладовищі ми почали ховати загиблих у війні з початку 2014 року, місця вже закінчилися. Це місце - продовження цього кладовища. Воно є знаковим і видимим для людей, що стане виховним моментом для прийдешніх поколінь», - зазначив голова центру військового капеланства української архієпархії Української греко-католицької церкви отець Тарас.

У мерії очікують, що до початку осені вже буде обраний переможець. На конкурс запрошуватимуть українських архітекторів і закликатимуть  долучатися міжнародних партнерів. Про початок реєстрації на конкурс міська рада повідомить додатково.

Довідково

Марсове поле — радянський військовий меморіал у Львові. Розташований на вулиці Мечникова, прилеглий до Личаківського цвинтаря з північного боку. Початково це місце було частиною військового цвинтаря вояків австрійської армії і союзників, що полягли у першій світовій війні. Завдяки докладному плану 1927 року відомо про 4712 окремих і спільних могил. Серед похованих були німці, українці, поляки, серби, чехи, турки, боснійці. У 1946—1947 роках похованих було ексгумовано і на цьому місці створено цвинтар солдатів радянської армії, що полягли у другій світовій війні, і військ НКВС, що загинули під час каральних операцій проти мирного населення Галичини і в боях з відділами Української повстанської армії.  Поступово цвинтар було заповнено однаковими бетонними надгробками. Офіційно вважається, що кількість похованих сягає 3491. За твердженням істориків, кількість реально похованих менша. 26 жовтня 2021 року демонтовано радянську зірку, встановлену на Марсовому полі, що входить до складу музею-заповідника «Личаківський цвинтар».

У Львові на пагорбі слави демонтували радянську символіку: як це було (відео)

З радянського монументу слави - у музей радянського терору: у Львові перенесуть дві скульптури

У Львові додемонтовують Монумент Слави: що буде на його місці (відео)

У Львові розмалювали пам’ятник на «Пагорбі слави»

 

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів