У Львові відкрили першу частину Меморіалу пам’яті Героїв Небесної Сотні

12:48 23 серпня 2019 р.

Фото до новини


Фото: city-adm.lviv.ua

У п’ятницю, 23 серпня, у Львові урочисто відкрили першу частину Меморіалу пам’яті Героїв Небесної Сотні, який назвали у міськраді унікальним для всієї України.

Про це повідомили в п’ятницю, 23 серпня, у Львівській міськраді, де також розповіли: «Львів став першим показовим містом в Україні щодо будівництва такого масштабного пам’ятного місця. Другу частину масштабного проекту – пішохідний міст – будуть реалізовувати згодом».

«Завершились заходи виконанням пісні про Небесну Сотню від Павла Табакова та вихованців його творчої школи. Усі охочі змогли запалити свічки біля портретів Героїв Небесної Сотні», – поінформували також у міськраді.

«Концепція проекту Меморіалу – створення мінімалістичного простору, який передає дух сучасності та увіковічнює пам’ять Героїв Небесної Сотні, котрі віддали своє життя під час Революції Гідності. Меморіал складатиметься з двох частин: площі з стелою на верхній терасі та з пішохідного моста між пагорбами вздовж вулиці Кривоноса», – розповіли також у міськраді.

«Меморіал виводитиме на терасу з боку вулиці Замкової, де облаштовано площу і стелу, присвячену Героям Небесної Сотні. Загальна площа ділянки – 0,9140 га, меморіальна площа – 550 квадратних метрів. На площі запланована висадка 16 дерев та 584 злакових рослин (вівсяниця вічнозелена міскантус, вейник)», – повідомили також у міськраді.

«Основний матеріал проекту – кортен, який з часом змінює свою фактуру і має особливу символічність боротьби та палаючого вогню. Меморіал буде наповнено злаковими рослинами, які нагадуватимуть колоски пшениці, що є символом українського народу», – поінформували також у міськраді.

«На мості запропонували встановити накриття, вироблене зі спеціальної сталі. На даху цього накриття будуть вирізані імена героїв Небесної Сотні, крізь які у дощову погоду стікатиме вода, що, символізуватиме «вічні сльози» за загиблими, а у сонячну погоду ці літери мають підсвічуватися природнім світлом», – розповіли також у міськраді.

«Відповідно до архітектурного проекту, на мості також будуть розташовані п’ять плит, що символізують п’ять днів, у які загинула найбільша кількість людей під час Революції Гідності, а також є символом барикад та щитів, що були невід’ємною складовою тих подій.  Міст та стела створюватимуть музейний багатофункціональний простір, забезпечуватимуть громадську функцію і функцію пам’яті, створюватимуть умови для вільних зборів, відкриють нові панорамні видові точки й вирішать проблему пішохідного та велосполучень через вулицю Кривоноса, виконають просвітницьку (етичну, патріотичну) функцію та створять нові туристично привабливі маршрути», – повідомили також у міськраді.

Співавторка проекту Марія Яструбчак розповіла: «Цього разу ми вирішили підійти до будівництва пам’ятника сучасним підходом та відійти від такої відвертої меморіалізації, коли це один пам’ятник. Ми хотіли зробити простір, куди змогли б прийти люди та дійсно залишитись тут наодинці, подумати та переосмислити.
Це поєднання світлого, піднесеного і брудного, адже ми можемо пригадати Майдан, де було дійсно страшно і горів вогонь. Меморіал уособлює саме ці події, і матеріал такого кольору вибрали, аби нагадати ці моменти. Також внизу освітлення уособлюватиме вогонь та ці страшні дні».

«Відтак, станом на зараз побудована меморіальна стела, яку покрито кортеном. Побудовано три оглядові майданчики, встановлено таблички з портретами Героїв Небесної Сотні, які гравіровані на нержавіючій сталі», – поінформували також у міськраді.
Портерів Героїв – 107. На портретах вказано ім’я, дату народження та смерті, а також гасло кожного Героя, що розміщене під кожним портретом. На портреті спеціальний отвір, де кожен може поставити квітку. Кожен портрет погоджений з родинами загиблих Героїв», – розповіли також у міськраді.

«Як повідомили в ЛКП «Зелений Львів», необхідно ще озеленення. Висадку дерев планують провести у листопаді цього року. Загальна вартість робіт приблизно 20 млн. гривень», – розповіли також у міськраді.

«Друга частина Меморіалу – це міст через вулицю Кривоноса в бік парку Губернаторські вали. Цей проект реалізовуватиметься за інвестиційні кошти. Буде оголошено інвестиційний конкурс на будівництво канатної дороги, я рамках якого і відбуватиметься будівництво пішохідного моста пам’яті Героїв Небесної Сотні. Проект будівництва моста зараз на експертизі», – повідомили також у міськраді.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів