Зменшення дозвільних документів з 14 до 5: в уряді обіцяють сприятливі умови для бізнесу

00:15 9 липня 2022 р.

Фото до новини

Лібералізація економіки є стратегічною метою України, що залишається незмінною. Тому Уряд продовжує дерегуляцію ведення підприємницької діяльності та готує спрощення вимог, яким має відповідати бізнес.

Про це інформує Урядовий портал, пише Dailylviv.com

.Це, зокрема, скорочення кількості видів дозвільних документів з 14 до 5, запуск єдиного дозвільного порталу, переведення усіх дозволів в електронний формат. Про це під час онлайн-конференції Forbes “Будуємо разом” повідомила перша віце-прем'єр-міністр – міністр економіки Юлія Свириденко. 

Ключовою темою заходу було обговорення методів економічного зростання після завершення війни. 

Уряд прагне скоротити обсяг присутності держави в економіці, аби стимулювати економічне зростання. Так, до 2032 року рівень податкових вилучень з економіки повинен знизитися з 45 до 20%.

"Економічне зростання – це результат підприємницької діяльності мільйонів людей. Безпека, верховенство права та оптимальний обсяг втручання держави в економіку – три складові, що його забезпечать", – наголосила Юлія Свириденко. 

Щоб забезпечити верховенство права, Уряд вивчає можливість запозичити досвід в застосуванні британських правових норм для нових інвестицій від 15 млн грн.

Планується масштабна реформа трудового законодавства, що допоможе бізнесу розвиватися динамічно. Йдеться, в першу чергу, про імплементацію норм ЄС та конвенцій МОП, розширення спектру трудових договорів, спрощення процедури входу-виходу працівників на ринок праці.

Уряд робить ставку на експортну модель зростання. Зараз експорт складає 35% ВВП (з них сировина – 75%). Мета – підняти його до понад 50%. При цьому 75% мають складати готові товари та послуги.

Також важливою стратегією є орієнтація на малий та середній бізнес. Його внесок у ВВП повинен бути максимально можливим. Таким шляхом йшла Польща, коли готувалася стати частиною ЄС. Для цього Уряд запускає серію грантових програм. Бізнес отримає ресурси, які він може вкласти у власну справу.

"Це все стратегія, але часто війна змушує Уряд приймати окремі тактичні рішення у ручному режимі. Наприклад, впроваджувати список товарів критичного імпорту. Проте, як тільки минає загроза, ми готові їх скасовувати. І постанова Кабінету Міністрів про зняття обмежень щодо перерахунку валюти при імпорті товарів це добре демонструє", – зауважила Юлія Свириденко.

Міністр економіки додала, що попри усі тактичні кроки, що зумовлені війною, Україна рухається в бік мінімізації участі держави в економічних процесах. Це один з важливих рецептів для відбудови та зростання.

На Львівщині оштрафували здирника, який вимагав хабар за дозвільні документи

Документи для одержання дозволу на зброю у Львові прийматимуть з вівторка

На вулиці Стрийській забудовник розпочав роботи без дозвільних документів

ДІАМ замість ДАБІ: незаконна забудова в Україні не зникне

У Кримінальному кодексі буде нова стаття - покарання за махінації з коштами ЄС

Запрацював транспортний безвіз між Україноюі ЄС: які вигоди

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів