ВВП України скоротиться майже наполовину внаслідок нападу Росії

05:56 11 квітня 2022 р.

Фото до новини

Закриття судноплавства Чорним морем з України скоротило близько 90% експорту зерна країни і половину її загального експорту.

Такий прогноз Світового банку оприлюднив 10 квітня Reuters, пише Dailylviv.com.

"Обсяг виробництва в Україні цього року, ймовірно, скоротиться на приголомшливі 45,1%, оскільки вторгнення Росії призвело до закриття підприємств, скорочення експорту і унеможливило економічну діяльність на великих районах країни", - зазначено у повідомленні. 

Крім того, закриття судноплавства Чорним морем з України скоротило близько 90% експорту зерна країни та половину її загального експорту. 

У звіті Світового банку зазначено, що більше половини підприємств країни закриті, а інші працюють у нормальному режимі. Війна унеможливила економічну діяльність у багатьох галузях і порушує сільськогосподарські посіви й збирання врожаю.

"Російське вторгнення завдає потужного удару по економіці України і величезної шкоди інфраструктурі. Україні терміново потрібна масивна фінансова підтримка, оскільки вона щосили намагається зберегти свою економіку, а уряд працює, щоб підтримати українських громадян, які страждають і справляються з екстремальною ситуацією", - заявила віцепрезидентка Світового банку по Європі та Центральній Азії Анна Б'єрде.

Також Світовий банк прогнозує падіння ВВП Росії у 2022 році на 11,2% - через каральні фінансові санкції, запроваджені Сполученими Штатами та їхніми західними союзниками щодо російських банків, державних підприємств та інших установ. 

За прогнозом Світового банку, загалом регіон Східної Європи, який також включає Україну, Білорусь і Молдову, цьогоріч продемонструє скорочення ВВП на 30,7% через війну і скорочення торгівлі.

Світовий банк уже спрямував близько 923 мільйонів доларів США у вигляді позик і грантів для України і готує додатковий пакет підтримки на суму понад 2 мільярди доларів.

«Швидка допомога МВФ та Світового банку дозволила Україні виплачувати зарплати цивільним, солдатам, лікарям і медсестрам, а також виконувати зобов’язання щодо зовнішнього боргу», — заявила міністр фінансів США Джанет Єллен, яка контролює контрольну частку США у Світовому банку. 

Заробляють на війні: у Львівській області виросла орендна плата на комерційні та складські приміщення

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів