Верховна Рада повернула доплату - 30 тисяч гривень - для військових і правоохоронців

09:17 12 квітня 2023 р.

Фото до новини

Голова Верховної Ради ще не підписав цю поправку до закону.

Верховна Рада повернула встановлену раніше доплату в 30 тисяч гривень для військових і представників правоохоронних органів. Однак, де взяти на це гроші, ні у кого чіткого розуміння немає. Про це розповідає ВВС-Україна, пише Dailylviv.com.

Виплати силовикам "в тилу" Кабмін урізав з 1 лютого, внісши зміни у свою постанову від 28 лютого 2022 року.

Підвищене грошове забезпечення фактично дозволили нараховувати лише тим військовим і правоохоронцям, які безпосередньо перебувають в зоні бойових дій. Всім іншим – ні.

Визначати такі "передові" і "тилові" зони було доручено керівникам силових структур.

Ось тут і почались перші проблеми. Вони були пов'язані з тим, що ситуація на фронті російсько-української війни змінюється стрімко і наперед вирахувати, де може відбутися бій з противником, складно.

Наприклад, велике обурення бійців викликало віднесення деяких районів Херсонщини і Харківщини до умовно "безпечних" зон.

Особливо це дисонувало з повідомленнями про підриви на мінах або навіть бойові зіткнення з диверсійними групами на цих територіях.

Але силовики не отримували надбавки до зарплати, як бійці в районі лінії зіткнення на Луганщині і Донеччині.

У пресслужбі генштабу ЗСУ сказали BBC News Україна, що алгоритм визначення районів бойових дій є "чутливим" і може мати гриф ДСК (для службового користування), тобто є засекреченим.

Своєрідною відповіддю на невдоволення силовиків і став законопроєкт, який ухвалила Рада 10 квітня. Ці зміни доволі прості. Пропонується встановити, що на час війни військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу служби цивільного захисту, поліцейським щомісячно нараховується доплата 30 000 гривень "незалежно від покладених на таких осіб завдань чи районів проходження служби".

Для осіб, які беруть безпосередню участь у бойових діях чи несуть службу в зоні бойових дій, розмір цієї додаткової винагороди збільшується до 100 000 гривень.

Рішення парламенту депутати зустріли оплесками. Але питання, де саме взяти гроші на доплати, так і не вирішене.

Однак іншою правкою депутати начебто знайшли механізм фінансування доплат. Вони пропонують обмежити рівень грошового забезпечення держслужбовців, а ці кошти скерувати на доплати силовикам.

Якщо конкретно, то законопроєкт встановлює, що під час війни заробітна плата, грошове забезпечення працівників, службових і посадових осіб бюджетних установ не має перевищувати 10 розмірів мінімальної зарплати (станом на зараз це 67 тисяч гривень). Щоправда, тут не враховуються різноманітні соціальні допомоги (по тимчасовій непрацездатності, на оздоровлення, для вирішення соціально-побутових питань).

Обмеження зарплат стосується також депутатів, міністрів, співробітників Нацбанку, суддів, держпідприємств.

Проте орієнтовна сума, яка потрібна на повернення цих виплат військовослужбовцям, складає 12,7 млрд грн на місяць, тобто 152,4 млрд гривень на рік.

А ось орієнтовна сума, яку вдасться зекономити від урізання зарплат чиновникам, більш ніж в 100 разів менша – 2,7-3 млрд гривень на рік.

Для реального забезпечення повернення виплат потрібно ще близько 149 млрд. грн по року знайти… або 98% від необхідної суми. Для цього, найімовірніше, треба змінювати державний бюджет.

У правлячій партії "Слуга народу" скептично ставляться до можливості забезпечити обіцяні виплати силовикам.

Представниця "Слуги народу" Мар'яна Безугла називає рішення Ради про повернення доплат "популістичним"

Вона звернула увагу, що збільшення доплат силовикам не розповсюджується на курсантів військових вишів і строковиків.

"Виплати строковикам, курсантам не у фокусі, бо то не так хайпово. Вважаю, саме це і треба виправити та знайти кошти, бо за півтисячі грн за місяць — схоже на кріпацтво воєнного часу".

Безугла також відкидає аргументи, що військові на фронті висловлювали претензії через урізання доплат. На її думку, можливі зміни в підвищенні забезпечення мають торкнутися лише артилеристів і військових в штабах, що формально не перебувають на лінії зіткнення.

Але і це може врегулювати уряд своєю постановою, а не парламент внесенням змін в закони.

"Вважаю, має бути удосконалена постанова, а ця правка має право на життя, але не в "лівому" законопроєкті, а в бюджеті і відповідно до того, скільки подужає держава".

Станом на 11 квітня вказаний закон з правками про повернення доплат усім силовикам досі не підписаний головою Верховної Ради. Якщо він це зробить, наступний етап – підпис президента.

Військовослужбовцям дозволять їздити за кордон до рідних, а місяць служби зараховуватимуть за три

Обмежено придатні до військової служби під час воєнного стану потрібні у п'яти місцях

Звільнення з військової служби в умовах воєнного стану: за віком, за станом здоров'я, через сімейні обставини

Не більше 20 банкнотів номіналом 1000 гривень: мобілізованим військовим пенсії зберігають

В Україні збільшено пенсії членам сімей загиблих військовослужбовців

Повістки про призов на військову службу законно вручатимуть у чотирьох місцях

Військовослужбовцям платитимуть по 100 тисяч грн, - постанова Кабміну

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів