Уживані авта везуть на Львівщину через усі ПП на кордоні: польські митники ігнорують розпорядження Києва

11:18 15 червня 2022 р.

Фото до новини

Згідно з розпорядженням Кабміну №354 від 3 травня 2022 року вживані автомобілі на транзитних номерах мали би їхати лише через один пункт пропуску на Львівщині: Грушів - Будомєж. Ще два переїзди через кордон з ЄС визначені на Закарпатті і на Волині.

Уживані автомобілі з Європи везуть в Україну через усі пункти пропуску на українсько-польському кордоні в межах Львівської області.

Про це інформує кореспондент Dailylviv.com, який 9 червня в післяобідню пору заїжджав в Україну з Польщі через пункт пропуску Корчова-Краковець.

За його підрахунками, на цьому переході стояло орієнтовно 50 автомобілів з транзитними номерами.

За інформацією купців і перегінників автомобілів, які приїхали сюди з пункту пропуску Медика-Шегині, там черга вживаних автомобілів того дня була втричі більшою і становила близько 150 автівок.

На оформлення одного авта польські митники витрачали по кілька годин. Так, з 16.00 до 21.00 черга на двох смугах такс фрі майже не просувалася при тому, що одна зі смуг була повністю вільною. 

Нагадаємо , що згідно з розпорядженням Кабміну №354 від 3 травня 2022 року вживані автомобілі на транзитних номерах мали би їхати лише через один пункт пропуску на Львівщині: Грушів - Будомєж. Ще два переїзди через кордон з ЄС визначені на Закарпатті і на Волині.

“Відповідно до частини другої статті 195 Митного кодексу України переміщення транспортних засобів, придбаних за межами митної території України громадянами України, здійснюється у:

- пункті пропуску через державний кордон для міжнародного пасажирського автомобільного сполучення “Устилуг”;

- міжнародному пункті пропуску для автомобільного сполучення “Грушів”;

- міжнародному пункті пропуску для автомобільного сполучення “Малий Березний””,- йдеться в розпорядженні.

Dailylviv.com звернувся за коментарем з приводу ситуації, за якої не виконується розпорядження Кабміну, до Львівської митниці.

Речниця цією структури пояснила, що український урядовий документ працює лише на українській стороні. Для поляків рішення Києва нічого не означає.

- Коли поляки пропускають вживані автомобілі на транзитних номерах, українська сторона мала би повертати їх в Польщу з приписом - заїжджати в Україну через пункт пропуску в Грушеві, - пояснює речниця Львівської митниці Тетяна Самотій. - Але у випадку такого повернення автомобілісти змушені були би платити на польському боці заставу, яку би їм польські митники повертали вже у разі перетину кордону в Грушеві.

Натомість, за її словами, люди, які завозять автомобілі, не погоджуються платити цю заставу. Вони пишуть скарги і створюють черги на кордоні, який нині і без цього перевантажений гуманітарною та іншою допомогою. Тобто купці вживаних іномарок їдуть через ті пункти, де їм легше перетнути кордон.

Ігноруючи розпорядження українського уряду, польська митна служба у Корчові нічого не робить, щоб пришвидшити оформлення автомобілів і товарів, які громадяни України везуть смугами такс фрі. Багатогодинне пиття кави польськими митниками під час пререзмінок стало тут традицією, розповідають ті, хто багаторазово перетинає кордон. Так було і 9 червня. Дзвінки на гарячу лінію цієї митниці +48166236401 не змінюють ситуації: той, хто зрідка бере слухавку на тому боці, або каже, що все добре працює, або ж просто не відповідають на дзвінки, розпізнаючи номери українських мобільних операторів.

За інформацією Dailylviv.com, учора, наприклад, на ПП Гребенне-Рава-Руська з польського боку не було жодного автомобіля з транзитним номером. 

У червні розпочнеться пілотна програма з різкого збільшення спільних КПП на пункті пропуску Корчова-Краковець

На ПП Краковець-Корчова будуть додаткові смуги для вантажівок, павільйони для митного і паспортного контролів. Коли

Де ліпше перетинати кордон з легковиками і вантажівками, - начальник ЛОВА

Два пункти пропуску на кордоні - на Львівщині і Волині - відкриють рух для вантажівок



Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів