Україна готова відновити експорт електроенергії до ЄС: скільки може постачати

19:39 31 березня 2023 р.

Фото до новини

Відновлення експорту електроенергії до європейських країн дозволить Україні отримувати до 70 мільйонів доларів прибутків щомісяця.

Про це повідомив Міністр енергетики України Герман Галущенко в ефірі Національного телемарафону “Єдині новини”, пише Dailylviv.com. 

Ми пройшли найскладнішу зиму за всю історію нашої держави. Настало потепління, зменшилося споживання електроенергії в цілому в системі, і ми маємо резерви в генерації. Тому питання відкриття експорту вже розглядається. Це буде дуже важливий ресурс для підтримки відбудови знищеної або пошкодженої енергетичної інфраструктури», - наголосив Міністр.

Очільник Міненерго зазначив, що сьогодні, відповідно до рішення ENTSO-E, Україна має можливість експортувати до 400 МВт, водночас є потенціал експортувати і більші обсяги електроенергії. Герман Галущенко наголосив, що у разі зміни ситуації на внутрішньому ринку експорт буде припинено і всі потужності знову переорієнтуються на українських споживачів.

Міністр також підкреслив, що відновлення експорту – взаємовигідний процес: українська економіка залучає додатковий фінансовий ресурс, а Європа знижує залежність від російських енергоресурсів.

Окремо Герман Галущенко наголосив, що країни ЄС мають продовжувати тиск на росію на енергетичних ринках, втримати санкції щодо російського енергетичного сектору і розширити їх на ядерну галузь країни-агресора.

“На жаль, є залежність від російського ядерного палива в деяких країнах ЄС, і ідея санкцій є досить болючою для них. Але ми переконуємо їх у тому, що санкції необхідні саме зараз, із можливим обговоренням терміну набуття ними чинності. В цілому ми відчуваємо, що така підтримка є. Це питання сьогодні на обговоренні, воно досить детально дискутується”, - зазначив очільник Міненерго.

Електроенергія подорожчає після 30 квітня

В Україні збільшилося виробництво електроенергії і зменшився її дефіцит

Експорт української електроенергії до Європи можуть відновити вже за тиждень

Зеленський висловив бажання мати іншу мережу електропостачання, - міністерка енергетики США

Україна зменшила імпорт електроенергії до нуля

 

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів