У Львові знесуть багатоквартирний житловий будинок. Самочинне будівництво

16:24 18 жовтня 2024 р.

Фото до новини

За рішенням суду самочинно збудований шестиповерховий об'єкт підлягає знесенню, а всі витрати, пов'язані з цим, має компенсувати ГО «Наше ідеальне місто», яка здійснила це самочинне будівництво.

1 жовтня 2024 року закнічилася судова епопея, що тривала з 2017 року. Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду постановив залишити без змін постанову Восьмого апеляційного адміністративного суду від 06.04.2022 у справі №1340/6225/18. Про це пише DailyLviv.com на підставі постанови КАС ВС.

Історія цієї справи така. Інспекція державного архітектурно-будівельного контролю у м. Львові звернулась до суду з позовом до громадської організації «Наше ідеальне місто» (надалі по тексту - ГО «Наше ідеальне місто»), в якому просила зобов'язати відповідача за власний рахунок знести самочинно збудований об`єкт: багатоквартирний житловий будинок, що розташований на земельній ділянці з кадастровим номером 4610137500:07:001:0208 за адресою м. Львів, вул. Варшавська, 22.

Суди попередніх інстанцій встановили, що ГО «Наше ідеальне місто» на підставі договору оренди землі, укладеного 01.04.2015 з Львівською міською радою, як власником земельної ділянки, є орендарем цієї земельної ділянки загальною площею 0,0306 га. Відповідно до інформації Державного земельного кадастру про право власності та речові права на земельну ділянку від 14.12.2018 цільове призначення земельної ділянки - будівництво та обслуговування земель громадських і релігійних організацій.

Інспекція ДАБК у грудні 2017 року здійснила позапланову перевірку на об`єкті будівництва і виявила порушення з боку ГО «Наше ідеальне місто» - проведення будівельних робіт без повідомлення про початок їх виконання. На час проведення перевірки було збудовано перший поверх багатоквартирного житлового будинку.

Згідно з даними Єдиного реєстру документів, що дають право на виконання підготовчих та будівельних робіт і засвідчують прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об`єктів, відомостей про повернення на доопрацювання, відмову у видачі, скасування та анулювання зазначених документів, станом на момент проведення перевірки відсутні відомості про реєстрацію документів, що дають право на здійснення підготовчих чи будівельних робіт за адресою: м. Львів, вул.Варшавська, 22.

Інспекція ДАБК 15.01.2018 склала припис про зупинення підготовчих та будівельних робіт на об`єкті будівництва багатоквартирного житлового будинку.

Керівник ГО «Наше ідеальне місто» від отримання припису від 15.01.2018 відмовився, у зв`язку з чим примірник припису було надіслано поштою. Інспекція ДАБК оштрафувала ГО «Наше ідеальне місто» на 65 1940 грн. Проте забудовник продовжував спорудження будинку - постали збудовано 3 і 4 поверхи.

У жовтні 2018 року на ГО «Наше ідеальне місто» було накладено другий штраф у розмірі 92 050 грн. Забудовник робив усе, щоб інспектори не могли потрапити на об'єкт будівництва і продовжував там роботи.

У зв`язку із невиконанням ГО «Наше ідеальне місто» припису про усунення порушення вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності, будівельних норм, стандартів і правил від 20.09.2018 Інспекція ДАБК  звернулася до суду з позовом про знесення самочинно збудованого багатоквартирного житлового будинку з компенсацією витрат, пов`язаних зі знесенням цього об`єкта за рахунок ГО «Наше ідеальне місто».

Суди попередніх інстанцій встановили, що згідно з інформацією з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності самочинно збудована будівля зареєстрована за обслуговуючим кооперативом «Варшава Хоум». Частина квартир у спірній будівлі відчужена цим кооперативом фізичним особам шляхом укладення нотаріально посвідчених договорів міни та купівлі-продажу.

Рішенням Львівського окружного адміністративного суду від 29.03.2019 позов Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю у м. Львові задоволено повністю.

Зобов`язано Громадську організацію «Наше ідеальне місто» за власний рахунок знести самочинно збудований  багатоквартирний житловий будинок.

Постановою Восьмого апеляційного адміністративного суду від 18.11.2020 апеляційну скаргу громадської організації «Наше ідеальне місто» залишено без задоволення, а рішення Львівського окружного адміністративного суду від 29.03.2019 - без змін.

Залишаючи рішення суду першої інстанції без змін, суд апеляційної інстанції виходив з того, що ГО «Наше ідеальне місто» без розроблення проектної документації та відповідних дозвільних документів проведено будівництво багатоповерхового будинку на земельній ділянці, яка не була відведена для цієї мети та має інше цільове призначення, а також не виконало у встановлений строк вимоги приписів про усунення порушення вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності, будівельних норм, державних стандартів і правил та про зупинення підготовчих і будівельних робіт, а тому заявлені позивачем вимоги про зобов`язання відповідача знести об`єкт самочинного будівництва суд вважав обґрунтованими.

У 2022 році Верховний Суд задоволив касаційну скаргу відповідача і справу було скеровано на новий розгляд до Восьмого апеляційного адміністративного суду.

Восьмий апеляційний адміністративний суд вдруге 06.04.2022 залишено без задоволення апеляційну скаргу ГО «Наше ідеальне місто» .

Таким чином рішення Львівського окружного адміністративного суду від 29.03.2019 було залишено без змін.

З цим рішенням суду апеляційної інстанції не погодилась третя особа, яка подала касаційну скаргу. Скаржник покликався на те, що при розгляді цієї справи не було встановлено роль обслуговуючого кооперативу «Варшава Хоум», який може виявитись забудовником чи замовником будівництва, відтак існує загроза того, що позов було звернено до неналежного відповідача.  

Також покликається на недоторканість її права власності, неврахування інтересів її малолітніх дітей та незалучення до участі у справі органу опіки та піклування.

Покликаючись на норми статті 41 Конституції України, скаржник зазначає, що суд не передбачив порядку відшкодування їй вартості квартири, якої її позбавив.  

Більше того, на думку скаржника, Інспекція ДАБК  не виконала належним чином покладені на неї функції щодо архітектурно-будівельного контролю, оскільки внаслідок її бездіяльності, яка проявилась у здійснені лише позапланових перевірок, було збудовано спірний будинок.  

Верховний Суд зробив висновки, що відповідно до частини першої статті 376 Цивільного Кодексу України житловий будинок, будівля, споруда, інше нерухоме майно вважаються самочинним будівництвом, якщо вони збудовані або будуються на земельній ділянці, що не була відведена для цієї мети, або без відповідного документа, який дає право виконувати будівельні роботи чи належно затвердженого проекту, або з істотними порушеннями будівельних норм і правил.

У разі якщо особа в установлений строк добровільно не виконала вимоги, встановлені у приписі, орган державного архітектурно-будівельного контролю подає позов до суду про знесення самочинно збудованого об`єкта та компенсацію витрат, пов`язаних з таким знесенням.

За рішенням суду самочинно збудований об`єкт підлягає знесенню з компенсацією витрат, пов`язаних із знесенням об`єкта, за рахунок особи, яка здійснила (здійснює) таке самочинне будівництво.

На думку Верховного Суду, суди попередніх інстанцій обґрунтовано дійшли висновку про наявність факту самочинного будівництва та постановили рішення про його знесення.

КАС України постановив касаційну скаргу залишити без задоволення.

Виконання рішення суду, що набрало законної сили щодо знесення самочинно збудованого об`єкта, здійснюється відповідно до Закону України "Про виконавче провадження".

Довідково

Засновниками ГО "Наше ідеальне місто" є Квітослава Бандурка з Жовкви і Божена та Володимир Закалюжні зі Львова. Керівник - Роман Костевка зі Львова.

Обслуговуючий кооператив "Варшава хоум" заснували: Олександр Буряк з Києва, Мирон Кульчицький і Дмитро Вознічка зі Львова. Керівник - Мирон Кульчицький.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів