У Львові повідомили зарплати в семи торгових мережах: найнижчі в Близенько (відео)

16:35 14 липня 2022 р.

Фото до новини

Сьогодні на засіданні виконавчого комітету розглянули інформацію про результати аналізу рівня заробітної плати працівників мережевих продуктових маркетів Львівської міської територіальної громади. «Ми щороку аналізуємо рівень заробітної плати у працівників мережевих продуктових маркетів Львова: «Ашан», «Метро», «Сільпо», «Арсен», «АТБ», «Рукавичка» і «Близенько».


Відео: ЛМР

Як доповіла Ірина Кулинич, директорка департаменту економічного розвитку ЛМР, до аналізу взяли 7 великих мереж продуктових магазинів. За результатами виявлено, що мережа «Близенько» продовжує порушувати законодавство про працю – офіційно не влаштовує усіх працівників, заробітну плату сплачує на рівні мінімальної, а відтак не сплачує належного податку від доходів фізичних осіб до міського бюджету. Ще минулого року мерія скерувала більше 20 звернень у всі правоохоронні органи, аби ті відреагували.

Про це інформує пресслужба ЛМР, пише Dailylviv.com.

Перші три – найбільші гравці ринку. У них податок з доходів фізичних осіб за 2021 рік і півріччя 2022 року становив від 52 млн грн. Наголошу, що це податок, який мережі сплатили до міського бюджету. Розмір середньої заробітної плати їхніх працівників становить від 15 тис грн.

Друга група магазинів – «Арсен», «АТБ», «Рукавичка» – мають податок з доходів фізичних осіб 47 млн грн. Розмір середньої заробітної плати становить від 12 тис грн.

Натомість «Близенько» сплатило лише 12,4 млн грн податку, а розмір середньої заробітної плати становить від трохи більше 6 тис грн. При цьому мережа «Близенько» має більше 110 магазинів і активно відкриває нові», - розповіла Ірина Кулинич, директорка департаменту економічного розвитку ЛМР.

Для коректного аналізу порівняли результати схожих між собою мереж «Близенько» і «Рукавичка».

Так, з 2020 року у «Рукавичці» заробітна плата зросла від 9 900 грн до 12 600 грн. У «Близенько» - від 4200 грн до 6 949 грн. Тобто у магазинах «Близенько» впродовж багатьох років офіційна заробітна плата виплачується на рівні мінімальної.

У діючих 62 магазинах «Рукавички» зареєстровано офіційно майже 3 тис працівників, а у 110 магазинах «Близенько» офіційно працює майже втричі менше. Що цікаво, 62 магазини «Рукавичка» сплатили втричі більше податку з доходів фізичних осіб ніж магазини «Близенько».

З огляду на усі ці порушення, мерія скерувала понад 20 звернень різним державним інстанціям. Зокрема листи надіслали в ОДА, управління Держпраці, у міністерства фінансів і економіки, до уряду, до поліції, яка відкрила кримінальну справу, в податкову тощо.

Як відзначила присутня на засіданні виконавчого комітету ЛМР Оксана Єзерська, в.о. начальника Головного управління Держпраці у Львівській області, отримавши лист від мерії, їх управління перевірило торгові точки мережі «Близенько». Було виявлено 559 офіційно незареєстрованих працівників у мережі «Близенько».

«У цій ситуації, напевно, найважливіше те, що працівники, які працюють у мережі «Близенько», згодом будуть звертатися за пенсійним забезпеченням, і пенсія їм буде нараховуватися на кілька тисяч менша, ніж мала б бути насправді.

Та якщо б мережа «Близенько» виплачувала офіційну заробітну плату в розмірі хоча б 10 тис грн, то ми б отримали до міського бюджету додатково 36 млн грн. А це в наш час -  120 джипів для ЗСУ від міста, або більше 700 комплектів захисту для військових. В такий час ухилятися від сплати офіційних податків, як на мене, злочин», - вважає Ірина Кулинич. 

В «АТБ» зарплата – 14 000 гривень, в «Близенько» – 4200, – ЛМР

У Львові агітують торговельні мережі - Сільпо, Рукавичка, АТБ-маркет та інші - переорієнтуватися на постачальників із західної України

Найбільше українців у Польщі взяла на роботу торговельна мережа Biedronka

Середня офіційна зарплата у Львівській області збільшилася майже на 3 тисяч

У Польщі збільшується мінімальна погодинна заробітна плата: у 4 рази вища, ніж в Україні

Скільки заробляють у Польщі заробітчани з України. Перелік зарплат

Повідомили найбільші і найменші зарплати на Львівщині

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів