Територію дитячого санаторію у Львові забудують елітним клубним житлом: чий проєкт переміг

17:00 10 лютого 2022 р.

Фото до новини

Avalon не відмовився від планів забудувати житлом територію дитячого санаторію на Коновальця. Журі визначило переможців «Всеукраїнського відкритого архітектурного бліц-конкурсу на кращу проєктну пропозицію клубного житлового комплексу по вул. Коновальця, 114-116 у м. Львові». На даний момент земля санаторію в зонінгу Львова визначена як лікувальна зона.

Про це інформують Наші гроші Львів, пише Dailylviv.com.

Перше місце в конкурсі посіли Тарас Сулик, Катерина Калетинець, Антон Кобзєв, Кирило Старов, а друге – Андрій Бєляєв, Дмитро Смалюк, Оксана Бончик, Остап Готь. Призовий фонд становив $22,5 тис., де перше місце отримає $10 тис., а решта – друге і третє.

Замовником конкурсу є ТОВ «Скай Дістрікт», основним власником якого є Олександр Фтомін (80%), бенефіціар «КУА «Авалон груп». Рік тому товариство стало власником будівель на вул. Коновальця, 114 і 116.

Управління архітектури та урбаністики Львівської міської ради виступило партнером конкурсу, а до членів журі увійшов Антон Коломєйцев, керівник управління. На момент публікації нам не вдалося отримати його коментар з приводу проведення конкурсу до внесення змін до діючого зонінгу, який наразі не дозволяє зведення на цій території житла.

Генеральна директорка Avalon Алла Шамова повідомила, що проведення відкритого архітектурного конкурсу – це «спільне рішення інвестора та Львівської міської ради, щоб знайти оптимальне рішення ще до проходження юридичного шляху».

Крім того, на її думку, історично район вулиці Коновальця формувався як житловий район, а тому в компанії не бачать «жодних юридичних перепон, які б унеможливлювали відновлення первинного призначення даної вулиці»:

«Історично –  це завжди був житловий квартал. Наприклад, наприкінці XIX та на початку XX століття саме у цьому районі була найелітніша нерухомість у Львові. Цей квартал був популярним для будівництва вілл, в яких проживала українська інтелігенція. Ми відновлюємо цей район, переосмислюючи історичний контекст».

У травні минулого року депутати вже розглядали надання дозволу на розроблення детального плану території у районі вул. Є. Коновальця, вул. Житомирської, вул. Гіпсової, вул. Г. Семирадського. Намірами заявника була саме побудова житла.

Спочатку проєкт не набрав достатньої кількості голосів, ухвала не була прийнята. Але в кінці засідання депутати переголосували це питання і голоси знайшлись. Міський голова Львова заветував ухвалу через судові спори за майно на цій території.

Справа в тому, що на території площею 0,4426 га є будівлі Комунального дитячого ревмокардіологічного санаторію, які Львівська облрада продала ТОВ «Бізнес галерея «Лев».

Натомість міськрада вважає будівлі своїми та звернулась до суду, але 15 червня минулого року програла. 17 червня депутати спробували подолати вето міського голови, але за це проголосувало лише шість депутатів.

Судові спори на цьому не завершились. Є ще позов прокуратури в інтересах Львівської міськради до ТОВ «Бізнес галерея «Лев», аби витребувати майно у власність громади Львова. Після публікацій про нових власників будівель, відповідача замінили на ТОВ «Скай Дістрікт». Прокуратура в жовтні програла в господарському суді, але оскаржила рішення в апеляційному порядку. Засідання заплановане на 28 лютого.

Одразу після провального подолання вето Андрій Садовий відвідав територію санаторію і заявив про важливість цього місця:

«Ця територія була призначена для лікування хворих діток. Все це спеціально було доведено до такого стану, а потім його виставили на аукціон… Проте це важлива територія для розвитку громади. Тут потрібно буде серйозно обдумати».

Разом з тим він додав, що з новими власниками «потрібно працювати», «проводити архітектурний конкурс, щоб знаходити той оптимальний варіант, який би влаштував місто, громаду, людей, які вклали кошти».

Такий конкурс і справді оголосили в грудні 2021 року – на будівництво «клубного житлового комплексу», без громадських обговорень і офіційної зміни зони на житлову.

Алла Шамова, генеральна директорка компанії Avalon, у відповіді на наші запитання повідомила, що компанія планує розробляти детальний план території, а весь процес буде «у відкритій комунікації з громадою міста та державними органами».

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів