Прокуратура у Львові оскаржує передання міськрадою двох комунальних ринків Козловському

12:11 25 травня 2021 р.

Фото до новини

Є позов прокуратури в інтересах міста про витребування майна ринків «Винниківський» та «Підзамче» та скасування державної реєстрації прав власності, визнання недійсними договорів іпотеки.

На засіданні Господарського суду Львівської області щодо укладення мирової угоди між Львівською міською радою і ТОВ «Дари Львівщини» у справі двох ринків, яке відбулося вчора, 24 травня, стала відома нова оцінка нерухомості. Вона, щоправда, мало чим відрізняється від висновків про вартість ринків чотирьохрічної давності.

Про це повідомляють Наші гроші.Львів, пише Dailylviv.

Адвокат «Дари Львівщини» і депутат Львівської міської ради від «Європейської солідарності» Юрій Ломага повідомив, що вже готові звіти про оцінку об’єктів нерухомості, які замовила компанія, які й визначили ціну в понад 18,5 млн грн за обидва ринки, «Винниківський» та «Підзамче». Він також повідомив суду, що компанія, у разі затвердження мирової угоди, готова компенсувати прокуратурі сплачений судовий збір – це понад 300 тис. грн.

І представник «Дари Львівщини», і Львівської міської ради інформували суд, що хочуть затвердження мирової угоди, натомість прокурорка Галина Лука повідомила, що Львівська обласна прокуратура заперечує проти цього. Враховуючи, що сторонам потрібен час на відповідь, то наступне засідання у справі відбудеться 3 червня.

Згідно з мировою угодою взамін на грошову виплату міськрада визнає право власності «Дари Львівщини» на майнові комплекси двох комунальних ринків міста «Винниківський» та «Підзамче» й відмовиться від судового процесу. Укладення мирової угоди також повинен погодити суд, оскільки є позов прокуратури в інтересах міста про витребування майна ринків та скасування державної реєстрації прав власності, визнання недійсними договорів іпотеки.

В ухвалі про укладення мирової угоди, за яку проголосували депутати Львівської міськради та яку підписав міський голова Львова Андрій Садовий, вказано, що вартість визначить суб’єкт оціночної діяльності з врахуванням висновків про вартість чотирьохрічної давності, де йшлося про 18 млн грн.

«Має бути проведена оцінка. Я переконаний, що ціна має бути вищою, ніж запропоновані 18 мільйонів», – раніше у коментарі «Твоєму місту» говорив міський голова Львова Андрій Садовий.

Майно двох ринків «Підзамче» та «Винниківський», яке Львівська міськрада здавала в оренду, перестало бути комунальним у 2019 року. Це сталось після придбання ТОВ «Дари Львівщини», яке орендувало майно ринків, Софією Максимець, донькою депутата Львівської облради (а раніше міськради) від «Європейської солідарності» Григорія Козловського. Державні реєстратори з винниківського комунального підприємства переписали комунальне майно на ТОВ «Дари Львівщини».

Потім ця компанія передала майно в іпотеку фірмам «Галицький шлях» і «Винниківський шлях». Ці компанії контролює сам Григорій Козловський і депутат Львівської міської ради від ЄС (24 травня офіційним власником «Винниківський шлях» стала Юлія Козловська, дружина депутата) та адвокат Козловського Олексій Різник.  Цікаво, що, здійснюючи оборудку з іпотекою, компанія сама передавала майно під 24 млн грн.

Після того, як управління комунальної власності Львівської міської ради виявило нові записи в реєстрі нерухомості, то звернулося із скаргою до Офісу протидії рейдерству при Мін’юсті. Із другої спроби вона була задоволена частково – скасували рішення реєстраторок про те, що ринки є у приватній власності. «Дари Львівщини» в судовому порядку успішно оскаржило це рішення.

Два ринки Львова хочуть віддати Козловському за пів вартості прибирання одного із районів міста

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів